Bir ayette yeryüzü denildiği halde, Talak 12. ayette neden yedi deniliyor?
- Talak suresi 12. ayette, yerin de yedi kat olduğu bildiriliyor, ama muhtelif ayetlerde yer ve gökler geçiyor, yerler ve gökler geçmiyor. Açıklığa kavuşturunuz?
Değerli kardeşimiz,
Talak suresinin 12. ayetinin meali şöyledir:
“Allah, yedi kat göğü ve yerden de bir benzerini yaratandır.”
Meallerde genellikle “yerden bir o kadarını” şeklinde ifade edilen ayetin metninde “mislehünne” geçer ki, bu misli / benzeri manasına gelir. Bu benzerlik, sayıda olabileceği gibi, yaratmada da olabilir.
Bu konuda Bediüzzaman Hazretlerinin yorumunu görmekte fayda vardır. O bu konuda geniş izahat verirken özetle şunları söylüyor (mealen):
"Öncelikle şunun bilinmesi gerekir ki, âyetlerin mânâsı ayrıdır, o mânâların efrâdı ve mâsadakları ayrıdır. Küllî mânânın müteaadit fertlerinden bir ferdinin bulunmamasından dolayı o mânâ inkâr edilmez. Göklerin yedi tabakasına ve yerin yedi katına dâir küllî mânânın çok fertlerinden yedi mâsadak açıkça görünüyor (burada Üstad bu yedi vechi açıklıyor)."
"Bununla beraber, âyetin sarih ifadesinde 'yedi kat arz' tabiri geçmiyor. Âyetin zâhiri: 'Allah, arzı da yedi gök gibi yaratmış ve yaratıklarına mesken yapmıştır.' diyor. 'Yeri de yedi tabaka olarak yarattım.' demiyor."
"Buradaki benzetme,'yedi sayısı' ile ilgili olmayıp, aksine yer ve göğün her ikisinin de Allah tarafından yaratılmış birer varlık ve pek çok yaratığa da mesken olduklarını ifade etmek içindir." (bk. Lem'alar, Envar Nşr. s.64; ayrıca bk. Niyazi Beki, Kur’an’ın Yüksek ve Parlak Bir Tefsiri Risale-i Nur, s.284-286)
İlave bilgi için tıklayınız:
-
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bu dünyamızdan başka yedi dünyanın / kürenin olduğu rivayeti sahih midir?
- Yer ve gök kaç katmandan oluşuyor?
- "Allah, yedi göğü ve yerden de onların benzerini yarattı…" (Talak, 65/12) ayetindeki "yedi gök" ne demektir?
- Allah, yedi göğü ve yerden de onların benzerini yarattı?? (Talak Suresi, 12) ayetindeki yedi gök ne demektir?
- "... Biz dünya semasını kandillerle, yıldızlarla süsledik..." (Fussilet, 41/12) ayeti, belli bir mesafeden sonra yıldızın olmadığı anlamına mı gelir?
- Seyyarelerin yedi gök katına dağıldığına dair rivayet var mı?
- Kur'an-ı Kerim'de neden gök, yani sema çoğul olarak geçiyor da yer tek olarak geçiyor?
- Dünya dışında yaşam alanı aramak ayete aykırı değil mi?
- Allah, neden her şeye kadirdir; bunun akli delilleri var mıdır?
- Talak suresinin 12. ayetinde geçen "emrin, bunlar (yer-gök) arasından inip durması" ne demektir?