Bilmemek mazeret olur mu?

Tarih: 19.08.2024 - 20:09 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bazı alimler şirkte cehaletin mazeret olabileceğini söylemektedirler, bu Tevbe 6'ya aykırı değil mi?
"Ve eğer müşriklerden biri senden korunma isterse, Allah’ın sözünü duymasına fırsat vermek için onu koruma altına al; sonra onu kendi güvenlik bölgesine ulaştır. Bu uygulama, onların bilmeyen bir topluluk olmalarından dolayıdır."
- Burada Rabbimiz bu kişileri müşrikler olarak vasfettikten sonra onların "bilmeyen bir topluluk" olduğunu söylüyor. Buna göre cehalet mazeret olmamış olmuyor mu?
- Haşa, Allah'ın mazur görmediğini mazur görmüş olmaz mı bunun aksini diyenler?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İslam’ın önemli prensiplerinden biri de “Teklif-i ma la yutakı  = İnsan gücünü aşan konularda sorumluluğu yüklemeyi kabul etmemesidir”

Buna göre, insanın cehaletinin mazeret sayılıp sayılmayacağı yerlerin tespiti için bu yerlerin, bu konunun, bu cehaletin farklılığını tespit ve ispat etmek gerekir. Mesela:

a) Günde beş vakit namazın farz olduğunu bilmediğini iddia eden kimsenin bu cehalet iddiası kabul edilmez. Zira, bu konu her Müslümanın -namaz kılsın kılmasın- çok iyi bildiği bir husustur.

b) Bu sebeple, 15 yıldan beri Müslümanlar arasında yaşayan bir kimsenin “namaz, oruç, hac, zekatın farz olduğunu; faiz, içki, hırsızlık, cinayet işlemenin haramlığını" bilmemesinin mazereti olmaz. Fakat iki gün önce Müslüman olmuş bir insanın bu tarz bir iddiası kabul edilebilir. Zira, burada cehalet olabilir ve gerçek cehalet ise bir mazerettir.

c) Fetret dönemindeki yani İslamiyet’ten hiç haberi olmayan kâfirlerin, alimlerin büyük çoğunluğuna göre, hiç ceza çekmeme mazereti de söz konusu cehaletten başkası değildir.

d) Cehalet örgüsünün mazeret olup olmayacağını bu minval üzerindeki nakşını dokumaya çalışırsanız, meseleyi hikmet bazında çözersiniz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun