Bayan için iş yerindeki zaruretlerin ölçüsü nedir?

Tarih: 09.06.2018 - 00:03 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ben 24 yaşında bayanım, ambulansta sağlık görevlisi olarak çalışıyorum. İşimle ilgili size birkaç soru sormak istiyorum:
1. Biz üç kişi olarak çalışıyoruz ambulansta, ben bayan diğer ikisi erkek halvet durumu oluşmayacak şekilde çalıştığımız zaman bu caiz olur mu?
2. Acil durumlar oluşabileceği düşüncesiyle üçümüz hiç ayrılmamak durumundayız, yani ambulansla bir yere gidileceği zaman birlikte gideriz. Öğlen ve akşam yemeklerine de bu şekilde gidiyoruz, dışarıda müsait bir yerde yiyoruz. Onlarla mesai saatleri içinde aynı masada yemem caiz mi olur mu? Bu zaruret kısmına girer mi?
3. Devletin bize verdiği bir kıyafet var, pantolon giyme zorunluluğumuz var yani; ben bu pantolonla çalışsam ya da üstüne tunik giysem dize yakın bir şekilde tesettür kurallarına uymamış mı sayılırım?
4. Namaz kılarken acil bir vaka çıkacak düşüncesiyle farzı kılıyorum, sünneti kılarken acil vaka çıkarsa ve ben geri gelip farzı kılamayabilirim çünkü. Bu şekilde doğru mu yapıyorum? Sadece farzla. Farzı kılıp arkasından sünnet kılmak olur mu? Yoksa sadece farzı kılıp bırakayım mı ya da riske atıp normal sünnetten mi başlamalıyım. Bizim durumda ne zaman ne çıkacağını, ne bilebiliyoruz ne tahmin edebiliyoruz.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Soru 1:
Biz üç kişi olarak çalışıyoruz ambulansta, ben bayan diğer ikisi erkek, halvet durumu oluşmayacak şekilde çalıştığımız zaman bu caiz olur mu?

Cevap:
Bu sakıncalı halvet değildir. (Aynî, Umdetü’l-kari, 16/418)

Soru 2:
Acil durumlar oluşabileceği düşüncesiyle üçümüz hiç ayrılmamak durumundayız, yani ambulansla bir yere gidileceği zaman birlikte gideriz. Öğlen ve akşam yemeklerine de bu şekilde gidiyoruz, dışarıda müsait bir yerde yiyoruz. Onlarla mesai saatleri içinde aynı masada yemem caiz mi olur mu? Bu zaruret kısmına girer mi?

Cevap:
Bu zarurete girer, ciddiyet muhafaza edilir ve beraber yemek yenir. 

Kadın ve erkeğin beraber yemek yemeleri, haram olan halvetin ve günaha düşme ihtimallerinin olmaması ve tesettüre riayet edilmesi şartıyla caizdir. Aksi durumda caiz değildir.

Soru 3:
Devletin bize verdiği bir kıyafet var, pantolon giyme zorunluluğumuz var yani; ben bu pantolonla çalışsam ya da üstüne tunik giysem dize yakın bir şekilde tesettür kurallarına uymamış mı sayılırım?

Cevap:
Kadın pantolonu, şalvarı ve etekliği giyilebilir. Dizden yukarı kısımlarda elbiseden belli olan vücut yapısını örtmek için tunik vb. giymek tesettürü oluşturur. (bk. Kasani, Bedai, 5/125)

Soru 4:
Namaz kılarken acil bir vaka çıkacak düşüncesiyle farzı kılıyorum, sünneti kılarken acil vaka çıkarsa ve ben geri gelip farzı kılamayabilirim çünkü. Bu şekilde doğru mu yapıyorum? Sadece farzla. Farzı kılıp arkasından sünnet kılmak olur mu? Yoksa sadece farzı kılıp bırakayım mı ya da riske atıp normal sünnetten mi başlamalıyım. Bizim durumda ne zaman ne çıkacağını, ne bilebiliyoruz ne tahmin edebiliyoruz.

Cevap:
Müekked sünneti terk etmek yerine başlamak ve acil vaka çıkarsa bozmak, sonra müsait zamanda kaza etmek uygun olur. Farz da böyledir; acil vaka durumunda namazı bozar, sonra kılarsınız. (bk. Haşiyetü İbn Abidin, 2/52)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun