Öğle namazının ilk sünnetine yetişememiş isek, farzdan sonra önce hangisi kılınır; ilk sünnet mi, son sünnet mi? Bu hususta tertip nasıl olur?..
Değerli kardeşimiz,
Zamanında kılınamayan bazı vakit sünnetleri de daha sonra kılınarak kaza edilir. Meselâ, cemaate yetişmek için öğle namazının ilk sünneti kılınamadığı takdirde, farzı kılıp iki rekât sünnetten sonra ayrıca kılınır.
Cuma namazının ilk sünneti hutbeden önce kılınamadığı zaman, yine cumanın iki rekât farzından sonra kaza edilerek kılınır. İki rekât kılınarak yarıda bırakılan öğlenin ve cumanın ilk sünnetleri aynen bu şekilde dört rekât olarak kaza edilir.
Bu sünnetlerin dışındaki diğer vakit namazlarının sünnetleri kılınmadıkları zamanlar kaza edilmezler. Meselâ ikindi ve yatsı namazının sünnetleri farzdan önce kılınmadıkları zaman daha sonra kılınmazlar.
Ancak bazı kaynaklar yatsı namazının ilk sünnetini kılayaman bir kimsenin, son sünnetin arkasından isterse kaza edebileceğini belirtir.
Sabah namazının sünneti de farzdan sonra kılınmaz. Ancak sabah namazı kazaya kalmışsa o günün öğle vaktine kadar farzı ile birlikte kaza edilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Marriage
- Is marriage between Shia and Sunni is permissible in Islam?
- can a sunni girl can marry to a shia boy?
- How can it be proved whether Ahl as-Sunnah or Shia is right about Imamate?
- Is the Quran really based on a divine revelation?
- What is the truth about the issue of the twelve imams according to the Sunnis and the Shias?
- How could peace be ensured among Muslims? What can be done for it?
- Why do we follow a madhhab?
- Will you explain freedom of thought in Islam and the issue of Hz. Zaynab's marriage with Zayd?
- Does Islam allow slavery?