Hz. Musa vahiy almak için kırk gün kavminden ayrı mı olmuştur?
- Bakara Suresi 51. ayette, "Musa'ya kırk gece (vahyetmek üzere) söz vermiştik." denilmektedir.
- Bunun için neden kırk gün ayrı kalması gerekmiştir?
Değerli kardeşimiz,
Evet, Hz. Musa (as) kavminden kırk gece/gün ayrı kalmıştır. Bunun bazı hikmetleri şunlar olabilir:
a. Kırk sayısı, hikmetli bir sayıdır. Hz. Muhammed (a.s.m) kırk yaşında peygamber olmuştur. Çünkü kırk yaş, olgunluk yaşıdır. Kırk gün de olgunluk simgesi olan kırk yaşını çağrıştıran ve onun bir parçası olan bir zaman dilimidir. Tevrat’ı almak üzere Allah’ın -manevi- huzuruna kırk gecelik bir zaman diliminin sonunda çıkması, risaleti alma süresinin kısa bir yönü olması bakımından önemlidir.
b. Tevrat’ı doğrudan vasıtasız olarak Allah’tan almak gibi çok büyük bir makama yükselirken, kırk gün insanlardan uzaklaşıp, bir nevi melekleşmeye doğru kanat çırpması, risalet hikmetinin bir yansımasıdır.
c. İnsanların anne karnında geçirdikleri safhalar ve ruhun üflenme zamanı, hadislerde “kırk gün” olarak değerlendirilmiştir. Risalet safhasında da bunun gerçekleşmesi, bu prensibe uygundur.
d. Kırk günlük bir süre, insanların herhangi bir konuda imtihan edilmeleri için vasat bir zaman dilimidir. İsrailoğulları, böyle vasat bir imtihan süresi dolmadan imtihanı kaybettiler. Daha başka noktalar da bulunabilir...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Araf suresi 142. ayette neden önce otuz, sonra on eklenerek kırk güne çıkarılmış?
- Tasavvuf yolu, bir çile yolu mudur?
- Bakara Suresi 51. ayette,?Musa'ya kırk gece (vahyetmek üzere) söz vermiştik.? Denilmektedir. Buna göre Hz. Musa vahiy almak için 40 gün kavminden ayrı mı olmuştur? Bunun için neden 40 gün ayrı kalması gerekiyordu?
- Riyazete girerek harikulade hallerin zuhur etmesini açıklar mısınız?
- Bir tasavvuf kavramı olarak "çile" ne demektir?
- Kasas suresi 15. ayette Hz. Musa neden şeytanın işi, demiştir?
- Tevrat’ın sadece Hz. Musa’ya indirilmediği iddiası doğru mu?
- Karun iman etmiş midir, nerede vefat etmiştir ve o da Kızıldeniz’den geçmiş midir?
- "Allah'ın sözlerini değiştirebilecek hiçbir kuvvet yoktur."(Enam, 6/34) ayeti ile "Biz bir ayetin hükmünü diğer bir ayetle değiştirirsek."(Bakara, 2/106) ayeti bir çelişki değil midir?
- Riyazette az yemenin hikmeti nedir?..