Aybaşı/hayız/istihaze gibi özel günlerinde bayanların pamuk kullanması gerekiyor mu? Gerekiyorsa onun yerine peçete konulup kullanılabilir mi?
Değerli kardeşimiz,
Kadınlar özel günlerinde pamuk yerine peçete de kullanılabilirler.
Bekar kızların tampon kullanmalarının sıhhat açısından ve kızlığınıza zararı olup olmaması noktasından bir doktora sorulması gerekmektedir. Ancak bu zararlı kanların içeride hapsedilmesinden ziyade dışarı çıkmasının daha faydalı olduğu şüphesizdir.
Dini açıdan tampon koyulması haram değildir. Fakat bir doktorun vereceği karara göre hareket etmenin daha iyi olacağını düşünüyoruz.
Hayız Hali ile İlgili Bilgiler
* Memleketimizde genç kızlar umumiyetle on iki-on beş yaşları arasında hayız görmeye başlarlar.
* On iki yaşına yaklaşan bir kıza sâhip olan bilgili ve anlayışlı bir anneye bu devrede düşen en mühim vazife, kızını bu konuda aydınlatmaktır. Bunun için de kızı ile bir arkadaş gibi konuşup, ona günün birinde idrar yolundan biraz kan geldiğini göreceğini, bunun normal bir hâdise olduğunu, korkmaması gerektiğini, çünkü anne olacak her genç kızda, belli bir yaştan itibaren bunun görüldüğünü ve görüleceğini, bunun adına aybaşı veya hayız dendiğini, bunun gebelik ve lohusalık durumları hariç kırk beş-elli beş yaşına kadar, muntazaman ve her ay görüleceğini, çünkü Allah'ımızın kadınları bu hilkatte ve bu fıtratta yarattığını, bunda nice hikmetler bulunduğunu ve ay başılı devrede temizliğe bilhassa dikkat edilmesi gerektiğini öğretmesi lâzımdır.
* Hayız denince akla ilk gelecek şey temizliktir. Çünkü, bir kadının sıhhatli, huzurlu ve neşeli olması, maddî bakımdan aybaşı günlerinde riayet edeceği temizlik derecesine ve dolayısıyla aybaşısının her ayın belli günlerinde başlayıp bitmesine, aybaşı kanının normal miktarda ve ağrısız olarak gelmesine, yani normal bir aybaşı görmesine bağlıdır.
Her kadın ve genç kız, bu temizlik için:
* Tülbentten kesilip dikilmiş yumuşak bir bezi veya bir deniz süngerini, bir de iyi kaliteli bir sabunu, el altında bulundurmalıdır.
* Gerek normal ve gerekse aybaşılı günlerinde, günde en az bir defa ılık sabunlu su ile tülbenti veya deniz süngerini ıslatarak kasık aralarını yıkayıp kurulamalıdır.
* Ayrıca geceleri yatarken dişlerini temizlemeli ve ayaklarını -bilhassa ayak parmaklarının arasını- sabunla yıkamalıdır.
* Her genç kız ve kadın, normal günlerinde -hiç olmazsa- gün aşırı, aybaşılı günlerinde ise hergün mutlaka ılık su ile yıkanmalıdır. Ve bu yıkanma esnasında kasık aralarını, göğüs ve koltuk altlarını parmak aralarını sabunlu bezle yıkamalıdır.
* Bir kadın aybaşı günlerinde yıkanıp temizlenirken, sıcak ve soğuk su değil, ılık su kullanmalıdır. Çünkü soğuk su ile yıkanırsa, aybaşı sebebiyle vücudunun ne de olsa yorgun ve halsiz olduğu bir devrede, kendisini üşütmüş olur ki, bu hal birçok tehlikeli hastalıklara yol açar. Kasık arası temizliğini soğuk su ile yaparsa, hem bu bölgeyi üşüterek mikropların faaliyetini artırmış olur, hem de soğuk su, bâzı hassas kadın ve kızlarda aybaşının vaktinden önce ve âni kesilmesine sebeb olur. Sıcak suyun mahzuru ise, kanamanın artmasına yol açmasıdır.
Aybaşılı bir kadının tutunacağı bezler:
* Gayet yumuşak, meselâ tülbentten kesilip dikilmiş, mutlaka ütülenmiş, kolaylıkla değiştirilebilen bezler olmalıdır.
* Düşük kaliteli, kaba elyaflı pamukların kullanılması doğru değildir. Bu nevi pamuklar kanamayı artırırlar. Fakat eczahanelerde satılan rule halinde veya dışı eterli yani mikropsuz gazlı bezle sarılı hususî pamuklar vardır ki her bakımdan tavsiyeye şâyândır.
* Aybaşı temizliği yalnız kadınlar için değildir. Evli olmayan genç kızlar da bu temizliği aynı şekilde yapmak zorundadırlar. Bilhassa genç kızların bu temizliğe küçük yaştan alışmış olmaları, onların hayatları boyunca sıhhatli olmalarını sağlar.
* Aybaşı günlerinde kadınlar ve genç kızlar her türlü yorgunluktan sakınmalıdırlar. Sancıları varsa, kanamaları normalden çok veya az ise, hulâsa, şikâyetleri mevcut ise, hiç vakit geçirmeden bir doktora müracaat etmelidirler. Soğuk duşlardan, kendilerini ve bilhassa ayaklarını üşütmekten, uzun yol yürümekten, ata ve bisiklete binmekten, ayaklı dikiş makinesi kullanmaktan, ağır yük kaldırmaktan, uykusuzluktan sakınmalıdırlar.
Fena koku neşreden yiyeceklerden çekinmelidirler.
İlave bilgi için tıklayınız:
Kadınların doğal akıntıdan dolayı abdesti bozulur mu? Başka bir mezhebi taklit etmesi uygun mudur?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- HAYIZ HALİ İLE İLGİLİ FAYDALI BİLGİLER
- Kadınlara Mahsus Haller
- MODERN TIP VE ÂDET (KADINLARIN MUAYYEN HALLERİ)
- Kadın hayızlıyken nikâhı kıyılır mı?
- Peygamberimiz adetli kadının bardağından su içmiş mi?
- Lohusa halinde kan kesildikten sonra emin olmak için beklemek gerekir mi?
- Hayız başlangıç ve bitiş müddeti nasıl belirlenir? Hayız bitiminden sonra gusletmeden çocuk emzirilir mi?
- Kadınlar hayızlı iken el ve saçlarına kına yakabilirler mi?
- Hayızlı kadın camiye niçin giremiyor?
- Hayız kanamasından önce görülen lekelenmeler hayız günlerine dahil olur mu?