Altını kuyumcuda beklettiği için daha ucuza almak faiz olur mu?
- Birisi kuyumcudan altın almış, gramı 600 liraya. 480 lira. Ama üç ay malı almazsan kuyumcuda bırakırsan gramını 550’den sayarım, indirim yaparım demiş.
- Dolayısıyla parayı orada beklettiği için daha ucuza almış, bu durum faiz olur mu?
Değerli kardeşimiz,
Bu uygulama, menfaat karşılığında borç almak veya borç vermek demektir, bu nedenle faiz alınmış ve faiz verilmiş olur. Hz. Peygamber (asm) Efendimiz, “Her menfaat sağlayan borç faizdir.” buyurmuştur. (Feyzü'l-Kadir, 5/27. Hadis No: 6336)
Buna göre, sarraftan altın alan bir kişiye sarraf “Aldığın altını üç ay bana bırak, ben kullanayım (ticaret, sermaye yapayım) buna karşı sana yüzde şu kadar indirim yapayım." derse, o kişi de bunu kabul ederse, indirim kadar faizle ödünç altın satılmış ve alınmış olur, bu nedenle bu işlem helal olmaz, faiz olur; hem satan hem de alan faiz günahına girer.
Bunun yerine sarraf “Altını ortaklık sermayesi olarak bana bırak, ben meşru yoldan ticaretini yapayım, karı paylaşalım.” derse, altını alan kişi de bunu kabul ederse bu helal olur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kuyumcudan borç altın isteyip parasını almak hakkında bilgi verir misiniz? Burada altının alış veya satış fiyatından olması fark eder mi?
- Bir müminden borç para aldım. Bana dar günümde yaptığı bu iyilikten dolayı kendisine bir iyilikte bulunmak istedim. Ancak. "Ödünç verilen şeyin getirdiği menfaat faizdir, alamam." diyerek bu iyiliğimi kabul etmedi. Bu konuda ne dersiniz?
- Çek, senet kırdırmanın dinimizce hükmü nedir; bu işlem faize girer mi?
- Altın karşılığı verdiğimiz borcu, geri alırken altın alsak faize girer mi?
- BORÇ
- BORÇ
- Borç alırken; gönüllü olarak fazla ödeyeceğini söylemek faiz anlaşmasına girer mi? Haram para kazanan birinden boç para alınır mı?..
- Altın tahvili ve kira sertifikası caiz midir?
- SARF
- Müşteri ve esnaf açısından, kredi kartı ile taksitli alışveriş yapmak caiz mi?