Alimlerin görüşlerini tenkid etmek caiz midir?
Değerli kardeşimiz,
Her insanın doğru yönleri olduğu gibi hatalı yönleri de olabilir. Alimler Kur'an-ı Kerim'den ve hadislerden çıkardığı manaları bizlere ifade etmektedirler. Bu manalar genel itibari ile doğrudur. Ancak hatalı içtihadları da olabilir; hatta içtihadda hata bile etseler günah işlemiş olmazlar.
Bir alimin fikirlerini tenkid edilebilir. Ancak adaletli olmak için öncelikle o konulara vakıf olmak gerekir. Eğer o ilme vakıf olmayan kişi tenkid etmesi halinde doğru tesbitte bulunsa bile mesul olur.
Tenkitte bulunurken sadece hatalı gördüğümüz yönünü tenkid etmek gerekir. Bir hatası var diye bütün fikirlerini veya şahsını tenkid etmek caiz olmaz. O kişiye bir zulüm olur.
Bu hususlara dikkat etmek şartı ile fikirlerin tenkidi, sırf hakikatı ortaya çıkarmak ve Allah'ın rızasını gözetmek şartıyla yapılabilir.
Karşıdaki kişinin görüşü doğrudur; ancak bu görüş daha doğrudur, yaklaşımı ile hareket etmek en güzelidir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Alimlerin icması neden İslam hükümlerinin kaynağından sayılmaktadır? Günümüzde içtihad yapılabilir mi?
- TAHAFÜT
- Eski Ehl-i Sünnet alimleri günümüz alimlerinden daha mı çok bilgiliydi?
- Eski Ehl-i Sünnet alimleri günümüz alimlerinden daha mı çok bilgiliydi?
- "Bir kimse ilmi olmadan 'bence, bana göre' diyerek kendi aklına göre Kur'an'ı açıklarsa, İslam'ı anlatırsa, cehennemdeki yerine hazırlansın." diye bir hadis var mıdır?
- Hz. Muhammed'in yorumlamak metodolojisinin özelliklerini tanımlar mısınız?
- Tenkit ve Eleştiri Usulü Nasıl Olmalıdır?
- Tenkit veya eleştiri nedir?
- Mezhepler Dosyası- İkinci Bölüm
- Hadislerin yazılması, toplanması / tedvini, günümüze kadar ulaştırılması ve sünnetin bağlayıcılığı konusunda detaylı bilgi verir misiniz?