Aklın anlayamayacağı şeylerle imtihan olmaz mı?
- Ayet ve hadislerde aklın anlamayacağı şeylerle imtihan olmayacağımıza dair bilgiler var mı?
Değerli kardeşimiz,
Aklın anlamayacağı şeylerle imtihanın olup olmayacağını, imtihanın temel dinamiklerinden anlayabiliriz.
Mesela, akıllarının tam olarak devrede olmadığı çocukların ve akıl özürlü olan kimselerin imtihandan muaf tutulmaları bunu göstermektedir.
Bununla beraber, bilgi, görgü konuları yalnız akıl misyonuna bağlı olarak ortaya çıkmaz. Bu işlerin eğitimi, öğrenimi, konuya yoğunlaşmak suretiyle çalışmak gibi daha birçok unsuru vardır.
Örneğin, çok akıllı, çok zeki olan bir adamın, hiç okumadığı bir kimya, fizik, astronomi gibi bilim dallarında istediği konuları bilme, akıl erdirme imkânı yoktur. Bunun gibi hiç öğrenim görmediği tefsir, hadis dalında da söz söylemesi, konuları idrak etmesi söz konusu olamaz.
Özellikle Kur'an gibi dünya ve ahiret dünyasının yaratılması, oradaki hayatın mutluluğunu temin etmesi gibi şühudî ve gaybi konuları açıklayan bir kitabı yalnız akıl ile anlamaya çalışmak, aklı yersiz yerlerde çalıştırmaya çalışmak gibi, boş bir çaba olur.
Bu nedenle, “aklım almaz” yerine, “bilgim yetmez, eğitimim kafi gelmez, çalışmam yetersiz vs.” gibi argümanları kullanmak daha isabetli olur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Çevremizde, az da olsa, "Görmediğime inanman" diyen kişilerle karşılaşıyoruz. Bunlara bu yanlış düşüncelerinden vazgeçirmek için neler söylemeliyiz?
- Hidayet Allah'tandır, sözü nasıl anlaşılmalıdır?
- Mekke müşriklerinin Peygamber Efendimiz (asv)'e, "Sana öğretilenlerin Yemame'li Rahman tarafından öğretildiğini duyduk. Bu sebeple biz Rahman'a asla inanmayız." dedikleri iddiasına ne dersiniz?
- İslam dinindeki yasaklar, öteki dinler için de geçerli midir? Gayrimüslimler, İslam'ın hükümlerinden mesul müdür?
- Hidayet ve dalalet sadece inanç esaslarında mı olur?
- Mekke'de doğan bir çocukla, dünyanın her hangi bir yerinde doğan İslam'dan habersiz bir çocuk, manevi mesuliyet yönünden bir tutulabilir mi?
- Dünyanın ıssız bir köşesinde yaşayan ve İslâm dininden habersiz olan bir insan, âhirette nasıl sorumlu tutulabilir?
- Bu dünyada kendilerine peygamber gönderilmeyenler, kıyamet günü imtihan olacak mıdır? Eğer olacaksa, peygamber göndermediğimiz kavmi sorumlu tutmayız ayetine aykırı olmaz mı?
- Tebliğ etmek adına harama girmek caiz mi?
- Günümüzde şeriat kuralları geçerli mi. Kahrolsun şeriat ifadesi kişiyi dinden çıkarır mı?