Ahirette, kul hakkından dolayı bir insanın hayrı birine neden verilecek?

Tarih: 28.03.2019 - 20:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Madem kimsenin hayrı kimseye gitmez, neden ahirette kul hakkından dolayı bir insanın hayrı birine verilecek?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kur'an şöyle mealen buyurur:

“...Bizim amellerimiz bize, sizin amelleriniz de sizedir....” (Şura, 42/15)

Yani herkesin işlediği ameller, sevap olsun, günah olsun kendi hesabına yazılır. Bu amellerin işlenmesine doğrudan veya dolaylı bir katkısı olmayan kişiye, bunlardan mesuliyet yoktur.

Kul hakkı ise başkadır;

Mesela, birisi bir hayır kurumuna sadaka vermiş olsun, bu onun sevap hanesine yazılır.

Aynı kişi, faraza birisinin de gıybetini yapmış olsun. İşte bu gıybeti yapılan kişiye karşı gıybeti yapanın hanesine kul hakkı, yani bir şekilde borç olarak yazılır.

Gıybet eden kişi;

Evvela, Allah’tan mağfiret dilemez ise, Allah kendisinden bu günahın hesabını sorar.

Daha sonra, Allah kendisini affetmiş olsa dahi, o gıybeti yapılan kişiye olan borcu baki kalır. Şayet o kişiden helallik almamışsa, o oluşan borç kadar sevaplarından ona geçer, şayet sevapları yetmezse, o kişinin günahlarından kendi alır. Yani sevabımızın o kişiye geçmesi durduk yere değildir. Bizim yanlış bir iş yapmamızdan dolayı onun lehine doğan kul hakkından dolayıdır.

Nitekim bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyururlar:

"Bir kimse kardeşinin haysiyetine, yahut malına haksız olarak taarruz etmişse, iltimas olarak verilebilecek altın ve gümüşün bulunmadığı günden (kıyamet) önce helâlleşsin. Aksi halde, yaptığı haksızlık nisbetinde onun iyi amellerinden alınıp hak sahibine verilir. İyiliği yoksa, hak sahibinin günahından alınıp haksızlık eden adama verilir." (Buhari, Mezalim, 10)

Hemen şöyle bir sual de akla gelebilir; “Madem bana sevaplar gelecek veya benim günahlarımdan ona gidecek, bunu niçin engelleyeyim de o kişiye helallik vereyim?”

İşte burada da Allah’ın sonsuz keremi, rahmeti ve aleni bir şekilde âdeta biz aciz kullarının lehine uyguladığı adaleti giriyor devreye. Allah’ın hazineleri sonsuzdur. Nefse ağır gelen affetme ve hakkını helal etme büyüklüğünü gösteren kuluna katbekat fazlasını vereceğini müjdeliyor, biz de onun için helallik isteyene hakkımızı helal etmeliyiz, elhamdülillah.

Hem bize ne oluyor da üç kuruşluk dünya işi için hakkımızı helal etmekten kaçınıyoruz da sonra gidip günahlarımızdan dolayı Allah’ın bizi affetmesini bekliyoruz.

İlave bilgi için tıklayınız:

Kul hakkı nedir?
Helalleşme imkânı olmayan kul hakkı konusunda bilgi verir misiniz ...
Kul hakkı konusunda bilgi verir misiniz?
Kul hakkı yiyen kişi tövbe etse ve hakkını yediği kişiden helallik ...
Allah dilerse kul haklarını da affeder mi?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun