20 yıllık oruç borcum için ne yapmam gerek?
- Yirmi sene oldu ve bu zamanda orucumu ihmal ettim. Şimdi çok pişmanım, bundan arınmak için tutmadığım gün sayısı (600 gün) kadar oruç mu tutmam gerekiyor?
- Tutmayıp tövbe etsem yeterli olur mu, Allah affeder mi?
Değerli kardeşimiz,
Ramazan orucu, ergenlik çağına ulaşmış, akıl sağlığı yerinde olan her Müslümana farzdır. Bu itibarla mazeretsiz olarak oruç tutmayanlar büyük günah işlemiş olurlar.
İslam alimleri, hastalık, aşırı yaşlılık, yolculuk, gebelik, bebek emzirmek ve çok ağır işlerde çalışıp oruca güç yetirememek gibi birtakım mazeretleri, oruç tutmamayı mubah kılan özürlerden saymışlardır.
Söz konusu mazeretleri olmadan oruç tutmayanlar, daha sonra bu oruçların kaza edilmesi ya da fidyesinin ödenmesiyle orucun manevi sorumluluğundan kurtulamazlar. Aynı zamanda Cenab-ı Hakk'a tövbe edip mağfiret dilemeleri gerekir. Zira Hz. Peygamber (asm), bütün yıl oruç tutulsa bile bunun, mazeretsiz olarak ramazanda tutulmayan bir günlük orucu karşılamayacağını ifade etmiştir. (bk. Ebu Davud, Savm, 38; Buhari, Savm, 29)
Böyle olmasına rağmen, niyet etmediği için oruç tutmayan kişilere kefaret gerekmez, sadece kaza gerekir. Çünkü manevi sorumluluğu, kefaretten daha ağırdır.
Ömrü yettiği ve sağlığı el verdiği sürece kaza orucu tutan bir kimse, artık oruç tutamayacak kadar hasta veya yaşlı olursa, bu oruç borçlarının fidyesini öder.
Fakihlerin çoğunluğu, “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir yoksul doyumu kadar fidye öder.” (Bakara, 2/184) ayetinden hareketle, mazeretli veya mazeretsiz oruç tutmamış ve kaza etmeden ölüm döşeğine düşmüş kimselerin, oruç borçları için fidye ödenmesi vasiyetinde bulunmalarının müstehap olacağını söylemişlerdir.
Eğer vasiyet etmişse mirasçıları malının üçte biri oranında bu vasiyeti yerine getirirler. Fidye, ölenin bıraktığı maldan techîz, tekfin masrafları ve borçları çıkarıldıktan sonra, kalan malın üçte birinden verilir. Şayet fidye üçte birden çok tutarsa, fazla olan kısım ancak varislerinin rızası ile ödenebilir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Tutulmayan oruçların kazası ve bu oruçlar için fidye vermek ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Oruç ile ilgili sık sorulan sorular ve cevapları nelerdir?
- Şafii mezhebinde oruçlu iken serum yapılması veya iğne yapılması orucu bozar mı? Şafii mezhebine göre hangi durumlarda oruç tutulmayabilir? Orucu bozan ve bozmayan şeyler nelerdir?..
- Hiçbir sorun veya hastalık olmadığı hâlde, keyfi olarak Ramazanda bir gün oruç tutmayan kimse ne yapmalıdır?
- Neden kefaret orucu var bu da bir faiz olmaz mı?
- Geçmiş yılların oruç borcu için fidye vermenin şartı nedir? Bir kişi geçmiş yıllara ait tutmadığı/tutamadığı oruçları kaza olarak ödeyemez mi? Yani bu oruçlar için fidye mi vermesi gerekir, yoksa tutamadığı günler adedince kaza mi etmesi lazım gelir?..
- Şafii ve Hanefi mezhebine göre kazaya kalan oruç borcumu ne zaman tutabilirim? Geçmiş yıllardan kalma bir aylık borcum var, bunun karşılığında her gün bir yoksul doyurmam yeterli olur mu?
- Ramazan ayında özürsüz olarak oruç tutmamak günah mı? Ramazan orucunu özürsüz olarak "kışın tutarım" deyip terk etsem günah olur mu? Kışın tuttuğum oruç ile Ramazan da terk ettiğim oruç borcunu ödemiş oluyor muyum?
- Tutulmayan oruçların kazası ve bu oruçlar için fidye vermek hakkında bilgi verir misiniz?
- Hamile veya emzikli kadın hem kaza orucu hem de fidye mi verir?
- Hayızlı kadının oruç tutmaması ile ilgili hadis var mı?