1. Namaz kılarken annemizin bizi çağırması, namazı bozmamızı gerektirir mi? 2. Anne ve babaya hürmet etmenin mükafatı nedir?
Değerli kardeşimiz,
Cevap 1:
Nafile namaz kılmakta olan bir kimseyi, anne veya babası, (onun namazda olduğunu bildiği halde) çağırırsa namazı bozabilir. Eğer çocuğunun namazda olduğunu bilmeden çağırırsa, namazı bozması vacip olur.
Eğer farz namazında ise anne veya babasından biri çağırırsa namazı bozmaz. Ancak bir tehlike dolayısıyla yardım isterlerse namazı bozmak vacip olur.
Cevap 2:
Peygamberimiz (s.a.s.) çok öfkeli bir şekilde üç defa, "Yazıklar olsun o kimseye!.." dediğinde ashab-ı kiram; "Kimdir o? Ey Allah'ın Resulü! " diye sorunca;
"Ana-babası veya bunlardan birisi yanında ihtiyarladığı hâlde, Cennet'e giremeyip Cehennem'i boylayan kimse." der. (Müslim, Birr, 9).
Hayatta ve öldükten sonra ebeveynine karşı görevlerini yerine getiren, onları memnun edip hayır dualarını alan kimse, dünya ve ahiretin en büyük mutluluklarından birini kazanmış olur. Çünkü Peygamberimiz (s.a.s.) böylelerinin bereketli uzun bir ömre sahip olacaklarını, ebeveynin kendileri için yapacakları duaların Allah tarafından mutlaka kabul edileceğini ve Cennet'i kazanacaklarını müjdelemektedir .
Hz. Peygamber (s.a.s.) çocukların ebeveynlerine karşı sorumluluklarının ne kadar büyük olduğunu şöyle dile getirmektedir:
"Çocuk, hiç bir iyilikle babanın hakkını ödeyemez. Ancak onu köle olmuş bir vaziyette bulur da satın alarak hürriyetine kavuşturursa hakkını öder." (Buhârî, el-Edebü'l-Müfred, 6)
Abdullah b. Mes'ud (r.a.) Hz. Peygamber (s.a.s.)'e sordu:
"Ya Resulullah, amellerin hangisi daha üstündür?" Resulullah:
"Vaktinde kılınan namaz." buyurdular.
Abdullah b. Mes'ud diyor ki tekrar sordum:
"Sonra hangisidir?"
"Anne-babaya iyiliktir." diye cevaplandırdılar.
"Sonra hangisidir?" dedim.
"Allah yolunda savaşmaktır." diye buyurdular.
Hülâsa, anneye ve babaya her türlü ikram ve ihsanda bulunmak, onların ihtiyacı olduğu takdirde bütün maddî ihtiyaçlarını gidermek, onlara "öf" bile dememek, onlara karşı daima tatlı dilli olmak, en güzel tavır ve davranışlarla karşılık verip en ufak bir şekilde onları üzmemek, bıkkınlığı ifade edebilecek bir tavır takınmamak gerekir. Gönüllerini kıracak en küçük bir sözden bile kaçınmak, her hususta rızalarını kazanmaya çalışmak, onları kendisinden memnun etmek, yaşlandıklarında onların her türlü hizmetine koşmak, hastalık anlarında tedavî ve bakımlarını yaptırmak çocukların görevidir. Hasta veya yatalak hâllerinde onların hizmetlerinde bulunmak Cennet'in kapılarını aralayan bir davranıştır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Zinanın en kötüsü hangisidir?
- Kötü huylar ve davranışlarla ilgili açıklamalı hadis ve ayetleri belirtir misiniz?..
- Anne babanın çocukları üzerindeki hakları nelerdir?
- AKRABA
- Hadiste "Allah sizden her biri için, bir cinni arkadaş kılmıştır." buyurulmaktadır. Bu hadisi yorumlar mısınız; herkesin bir cini var mıdır?..
- Sahabe efendilerimizden Hz. Ebu Derda'ya, Efendimiz (s.a.s.)'in tembihlediği dokuz önemli şey nedir?
- Aileme, anne baba ve kardeşlerime karşı görevlerim nelerdir?
- AİLE
- Kur'an okumanın, ezberlemenin, onu anlamının ve onunla amel etmenin faziletleri nelerdir?
- Abdullah İbni Mesud'un rivayet ettiği hadisler, hadisçiler tarafından kabul görüyor mu?