Zekatı taksitle verirken değer kaybını eklemek gerekir mi?

Tarih: 10.11.2022 - 15:18 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Her yıl Ramazan ayında zekatlarımızı belirleyip muhtaç ve gerekli yerlere ulaştırmaya çalışıyoruz. Bazen çocuğumuz da zekatını hesaplayıp bize veriyor. Vekalet alıp onun da zekatlarını ulaştırmaya çalışıyoruz.
- Yalnız zekat miktarını defaten hepsini bir kimseye değil parça parça 300₺ 500₺ 1000₺ gibi bazen 6-7 ay süre ile ihtiyaç sahiplerine vermekteyiz.
- Günümüzde malum enflasyon çok yüksek seyrediyor. Paranın alım gücü 6 ay önce farklı 6 ay sonra değeri düşmüş oluyor. Biz örnek olarak 5000 ₺ zekat belirlemiş isek bunu parça parça 6-7 ayda yine toplamda 5000₺ olarak dağıtıyoruz.
- Bu işlem doğru bir zekat dağıtma işlemi oluyor mu?
- Enflasyon oranına göre zekat miktarını artırmamız gerekir mi? Konuyu değerlendirir misiniz?
Not: Zekat miktarını Türk lirası olarak belirliyoruz.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Zekâtta asıl olan, kişinin üzerine terettüp eden zekâtı bir an önce ödemesidir. Ancak peşin ödeme imkânı bulunmayan durumlarda, bir yıl içinde taksitle de ödenebilir. (bk. İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, III, 191-192)

Bununla beraber, yüksek enflasyon ortamında değer kaybına uğrayacak kâğıt para gibi nakitlerle zekat veriliyorsa, aynı sene içinde taksitle öderken paranın değer kaybını da ekleyerek vermek daha uygun olur.

Ancak, geçmiş yıllarda ödenmeyen ve bu sebeple değeri düşen zekâtın, bu zekâtın ödendiği zamandaki değeri üzerinden verilmesi gerekir. Böylece zekât gerçek değeri üzerinden ödenmiş olur.

İlave bilgi için tıklayınız:

Zekât taksitli olarak verilebilir mi?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun