Anne babamın yaşadığı evde seferi sayılır mıyım?
- Yurt dışında ikamet ediyorum, tatile Türkiye'ye geliyorum. Kendi anne babamın yaşadığı yer ve karımın anne babasının yaşadığı yerde, on beş günden az kalınca seferi sayılır mıyım?
Değerli kardeşimiz,
Yolculuk ve ikâmet hallerinde, tabi olanın değil, tabi olunanın niyeti geçerlidir. Bu yüzden asker, komutanının; işçi işvereninin; öğrenci hocasının; kadın kocasının niyetine göre mukim veya yolcu olmuş olur.
Aslî vatan: Bir kimsenin doğup büyüdüğü veya evlenip içinde yaşamak istediği veya içinde barınmayı kastedip, başka yeri vatan edinmek istemediği yere "aslî vatan" denir.
Bir kimsenin karısının yaşadığı yer vatan-ı aslidir. Ancak karısının anne babasının yaşadığı yer vatan-ı asli değildir.
Bu durumda doğup büyüdüğünüz anne babanızın bulunduğu yer olan Bursa vatan-ı aslidir. Burada seferi sayılmazsınız. Eşinizin memleketi olan Tekirdağ ve İstanbulda da her birinde on beş günden az kalacağınız için buralar da vatan-ı süknadır. Buralarda seferi sayılırsınız.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Seferi olmanın seferi namazın şartları nelerdir?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Vatanın Kısımları:
- Bir kişi kendi memleketine izne gitse, orada da on beş gün kadar kalsa, namazlarını seferiler gibi mi kılması gerekir?
- Seferiliğin hükümleri nelerdir? Yolculuğa çıkarken seferi olmaya niyet etmek gerekir mi? Seferi olan kişi kaza namazlarını nasıl kılar?
- Öğrenci olarak kaldığım yerden (Eskişehir) İstanbul'a uğrayıp, oradan memelketime (Nevşehir) gitmek üzere çıkmışken, tekrar iki günlüğüne öğrenci olarak kaldığım yere (Eskişehir'e) uğrasam, burada seferilik devam eder mi?
- Seferilikte vatan-ı ikamet ve vatan-ı asli konusunu izah eder misiniz? Ailemiz yanımızda olmadan uzak bir şehirde üniversite okurken arkadaşlarla bir evde kalsak, burası bizim için vatan-ı asli mi yoksa vatan-ı ikamet mi olur?..
- VATAN ÜÇE AYRILIR
- İki ayrı şehirde hem ikameti hem de işi olan kişinin seferilik durumu nasıldır?
- VATAN-I ASLÎ
- VATAN-I ASLÎ
- VATAN-İ ASLİ NE DEMEKTİR VE HÜKMÜ NEDİR?