Yeni kapandım, ama sıkıldım, ne yapmalıyım?

Tarih: 28.06.2017 - 00:58 | Güncelleme:

Soru Detayı

- 5 ay önce, kendi isteğimle ve bilinçli olarak kapandım, başta iyiydi ama şimdi çok sıkıldım, eski günlerimi özlüyorum ne yapmalıyım?
​- Birine özenerek değil ayet, hadis okuyarak kapandım aslında, ama heves miydi değil miydi bilemiyorum. Şimdi de eski halimi özlüyorum, şimdiki aklım olsaydı lise bitince kapanırdım diye düşünüyorum hep (lise 3'e geçtim). - - - Sıkıldım yani pek rahat değilim böyle bunalarak da olmaz. Ne yapacağımı bilmiyorum.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle sizi tebrik ederiz. Aldığınız kararı uygulamada muvaffakiyetler temenni ederiz.

Kararlarımız bizim üzerimizde etkilidir; ancak biz insanlar, karar vererek değil, o karar neticesinde yaşadıklarımız ile olgunlaşırız. Çünkü karar vermek akıl ile ancak onu uygulama irademiz ile ilgilidir.

Din bize bir şeyi teklif ederken, verdiğin karar sonrasında gireceğin zahmetleri de kazanacağın şeyleri de nazara verir. Biz de irademize binecek yükü de hesaba katıp ona göre karar veririz. 

Bunun en genel örneği şu mealdeki ayettir: 

(Ey müminler!) Yoksa siz, sizden önce gelip geçenlerin başına gelenlerin benzeri sizin de başınıza gelmeden cennete gireceğinizi mi sandınız?! Onlara yoksulluk ve sıkıntı öylesine dokunmuş ve öyle sarsılmışlardı ki, nihâyet peygamber ve beraberindeki müminler, 'Allah’ın yardımı ne zaman gelecek?' demişlerdi. İyi bilin ki, Allah’ın yardımı yakındır.” (Bakara, 2/214)

Şöyle bir örnekle düşünelim:

Ders çalışmaya karar veren bir öğrencinin işi aslında yeni başlamaktadır. Ders çalışmanın onun için ne kadar önemli olduğu, çalışmazsa ne kadar zarara gireceği, arkadaşlarından çalışanla çalışmayanın halleri gibi kıyaslamalar ile "ders çalışmaya" karar veren öğrenciyi şimdi tatbik, yani uygulama beklemektedir.

Nihayetinde herkes zihnen bilir ki ders çalışmak iyi bir şeydir. Ancak çoğu öğrenci ders çalışmanın iyi bir şey olduğunu bildiği halde onu yapmaz veya yapma kararından çok çabuk vazgeçer.

O halde karar vermek çok önemli, ama yeterli değil; kararı asıl realize eden onun uygulanmasıdır. Çünkü işin içine nefsimiz giriyor. Kısıtlandığımızı hissettiğimiz için o işten soğuyoruz.

Gelelim size; kesinlikle çok önemli ve hayırlı bir karar almışsın, tekrar tebrikler. Ancak manevi hayat yeni başlıyor. Aldığın kararı yürütecek ve onu yaşatacak; manevi, psikolojik, sosyolojik ve iradene bakan şartlarını oluşturman gerekiyor.

Sıkılmakta haklısın, ama kararından cayarak değil, aksine, kararlı bir şekilde tesettürlü bir hayatı götürecek alt yapı eksiklerine odaklanmakla ve onları telafi etmekle bu işi götürebilirsin.

Çevreni aldığın kararına destek veren insanlar ile güçlendir, tesettür konusunda kitap ve sohbetlerle bilinçlenmeye devam et.

Ve hepsinden önemlisi Cenab-ı Hakk'tan; aldığın bu önemli kararda sana yardım etmesini, sabır vermesini ve nefsine karşı galip getirmesini sürekli niyaz et.

Peygamber Efendimiz (asm)'in şu ikazı, sizin verdiğiniz kararın ne kadar doğru ve yerinde olduğunu gösteriyor:

"Cennetin etrafı nefsin hoşuna gitmeyen şeylerle, cehennemin etrafı da şehevi arzularla (hoşa giden şeylerle) çevrilmiştir." (bk. Müslim, Cennet 1; Tirmizi, Cennet 21)

İlave bilgiler için tıklayınız:

Tesettür ve Türban Özel Dosyası
Kız çocukları kaç yaşından itibaren örtünmeleri gerekir?
"Cennet nefse hoş gelmeyen şeylerle, cehennem de nefsin ...
İbadetlerimi yapamıyorum, eskisi gibi huzurlu değilim, ne yapmalıyım?
Niçin tam manasıyla ibadet edemiyorum, Allah'a halis bir kul ...
Namazdan zevk alamıyorum ve huşuyu sağlayamıyorum. İstekli ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun