Yaratmak kelimesini kullanmak caiz midir? Allah sıfatlarını cüz'i olarak insanlara da vermiştir. Görmek, bilmek, işitmek, vs. gibi. "İnsan da görür" dediğimizde günaha girmiyoruz değil mi? Bilgisayar dilinde "dosya yaratmak" diyorlar?..

Tarih: 21.03.2012 - 09:41 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

"İnsan da görür." demek günah değildir. Ancak Allah'ın görme sıfatının tecellisiyle insan görür. Bir mümin bu dugyu ve düşünce ile insan görür demektedir. Eğer Allah onu yaratmasa insanda görme sıfatı olmayacağı gibi, başka şeyleri görmesi de olmayacaktır.

Buna göre insan görür, duyar, bilir denilir. "Yarattım!.." kelimesini kullanma konusunda ise çok dikkatli olmak gerekir. Yeni bir dosya oluşturma anlamında yaratmak kelimesini kullanmaya caiz denilse de; imanı zayıf olanlara itikadi açıdan zarar verebilme ihtimaline binaen kesinlikle kullanılmamalıdır. Yoktan var etme anlamında ise hiçbir şekilde kullanılamaz. Çünkü her şeyi yaratan ve var eden Allah'tır.

İnsan üç şekilde esma-i ilahiyeye ayna vazifesi görür.

1. Zıtlık cihetinden. Nasıl ki, gece vaktindeki karanlık nurun ve ışığın varlığına işaret eder. Öylede insandaki acz, zaaf, fakirlik ve eksiklik özellikleri ile Allah’ın kudret, kuvvet, zenginlik ve kemaline işaret eder. Yani “ben acizim, fakat her şey benim yardımıma koşuyor. Öyleyse bütün bu mevcudatı benim imdadıma gönderen birisi var.” deyip Allah’ın kemali ve celali sıfatlarına, kendi eksiklik ve noksanlık sıfatlarıyla işaret ve ayinedarlık eder.

2. Benlik duygusundan. İnsan kendisinde bulunan benlik duygusu vasıtası ile Allah’ın sıfatlarına ayna vazifesi görür. Yani, nasıl ki ben bu evi yaptım, ve yapmasını görüyorum ve idare ediyorum. Öyleyse bu kainat sarayının büyüklüğü nispetinde bir halikı, bir mabudu ve kudretli bir ilahı vardır.” Bu benlik duygusu ile insan Allah’ın Celil ve Kahhar isimlerine de aynalık vazifesi görür. Şöyle ki: insan kendi memuruna ve oğluna veya öğrencisine ödev veya görev verdiği zaman, yerine getirilmediği taktirde ona kızar ve cezalandırır. Veya bir devlet reisi raiyetine şiddetli ceza verir. İşte bu hiddet ve celalli halimiz Allah’ın Celil ve Kahhar gibi isimlerinin bizde tecelli ettiğinin bir göstergesidir.

3. Bizim yaratılmamızda bizde tecelli eden Allah’ın isimleri vardır. Yani yaratılmamızda “Halık”, güzel terbiye edilmemizde “Bari” rızıklanmamızda “Rezzak” gibi.

İlave bilgi için tıklayınız:

İnsan, yaptığı işlerinde “yarattım veya yarattık” ifadelerini kullanması doğru mudur?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun