Yağmursuzluk (kuraklık) nedendir? Musibetler neden Müslümanların başına gelir?
Değerli kardeşimiz,
Yağmur namazı ve duası bir ibadettir. Yağmursuzluk, o ibadetin vaktidir. Yoksa o ibadet ve o dua, yağmuru getirmek için değildir. Eğer sırf o niyet ile olsa; o dua, o ibadet halis olmadığından kabule layık olmaz. Nasıl ki güneşin batması, akşam namazının vaktidir. Bunun gibi Allah yağmurszuluğu vererek müminlerin dua etmesini istiyor.
Hem güneşin ve ayın tutulmaları, küsuf ve husuf namazları denilen iki özel ibadetin vakitleridir. Yani; gece ve gündüzün nurani ayetlerinin perdelenmesiyle Allah’ın büyüklüğünü ilana sebep olduğundan, Cenab-ı Hak kullarını o vakitte bir nevi ibadete davet eder. Yoksa o namaz, (açılması ve ne kadar devam etmesi, astronomi hesabiyle belli olan) Ay ve Güneşin açılmaları için değildir. Aynı onun gibi; yağmursuzluk dahi, yağmur namazının vaktidir; yağmurun yağması için değildir.
Bu açıdan yağmursuzluğu mutlaka bir ceza olarak görmemek gerekir. Allah kullarının dua etmesini istmektedir; bunu da yağmursuzluğu yaratarak gösteriyor.
İlave bilgi için tıkjlayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- vecize 518
- Yağmur duası yağmurun yağması için mi yapılır?
- Yağmursuzluk, Yağmur Namazı ve Duasının Vaktidir
- "Yağmursuzluk, kuraklık, yağmur namazının ve duasının vaktidir." Yağmur duasını ne zaman bitirmek lazım, yağmur yağdırılmaya başladığında, duanın vakti bitmiş mi oluyor?
- Nur'un İlk Kapısı, 28
- Üstad yağmur için kırk bir Yasin okutuyor. Acaba kırk bir Yasin-i şerif okumanın fazileti nedir, samimi ve ihlaslı bir şekilde okumanın maddi ve manevi hayat için neticesi nedir?
- "Dünyaya ait faydalar ve menfaatler o ubudiyete, o virde veya o zikre illet veya illetin bir cüz’ü olsa, o ubudiyeti kısmen iptal eder. Belki o hâsiyetli virdi akîm bırakır, netice vermez." dualar dünyevi istekler için okunmaz mı?
- Emirdağ Lâhikası- I, (14), 14
- "Madem Cenab-ı Hak, ben dua ettiğimde benim duama değil, diğer hikmetlere göre duamı kabul ya da reddediyor. O zaman benim dua etmemin hiçbir ehemmiyeti yoktur." diyen birisine, Risaleler bakışıyla ne cevap verebiliriz?
- "Dua bir ibadettir. Abd, kendi aczini ve fakrını dua ile ilân eder. Zâhirî maksatlar ise, o duanın ve o ibadet-i duaiyenin vakitleridir; hakikî faideleri değil..." Bu cümleleri izah eder misiniz?