Üzerimde bıkkınlık var ne yapmalıyım?
- Benim kalbim kırık istediğim şeyler pek olmuyor dua etmeye bile halim yok ama etmeliyim diyorum üzerimde bıkkınlık var ne yapmalıyım?
- Dünyevi olarak yorgunum ibadet etmeye güzel bir dini konuyu okumaya bile isteğim yok. Dua etmeye başlamak için ne yapabilirim bu bıkkınlık nasıl gider?
Değerli kardeşimiz,
Bu hissettiğiniz bıkkınlık ve yorgunluk, insanın hem maddi hem de manevi âleminde zaman zaman ortaya çıkan geçici bir hâldir. Dünyevi sıkıntılar arttığında ya da siz de olduğu gibi, dualarımızın kabul olmadığını düşündüğümüzde içimizde bir isteksizlik oluşabilir.
Bu ruh hâlinden çıkmak ve tekrar toparlanmak için size şunları tavsiye edebiliriz.
- Öncelikle Duanın Anlamını Tekrar Gözden Geçirin
Dua, öncelikle bir ibadettir, kulun Allah ile olan yakınlaşmasıdır, sadece talep ve istekleri dile getirme seansı değildir. Dolayısıyla duayı öncelikle tüm kâinatın sahibi olan Yüce Yaratıcı ile yapılan bir sohbet gibi algılayıp onun ruha verdiği huzuru hissetmek gerekir.
Bediüzzaman duanın bu çerçevedeki anlamını şöyle dile getirir:
“Duanın en güzel, en latîf, en leziz, en hazır meyvesi, neticesi şudur ki: Dua eden adam bilir ki, birisi var ki onun sesini dinler, derdine derman yetiştirir, ona merhamet eder. Onun kudret eli herşeye yetişir. Bu büyük dünya hanında o yalnız değil; bir Kerîm Zât var, ona bakar, ünsiyet verir. Hem onun hadsiz ihtiyâcâtını yerine getirebilir ve onun hadsiz düşmanlarını def edebilir bir Zâtın huzurunda kendini tasavvur ederek bir ferah, bir inşirah duyup, dünya kadar ağır bir yükü üzerinden atıp اَلْحَمْدُ ِللّٰهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ der.” (Mektubat, 24. Mektup)
Bununla beraber, mutlaka dualarınızın kabulü ve gerçekleşmesi konusunu kafanıza takıyorsanız, önce Allah’tan özel ihtiyaçlarınızın yerine getirmesini değil de, “Allah'ım bana yardım et, sabır ver, dayanma gücü ver, ruhuma inşirah ver, beni ve anne babamı affet.” gibi genel ihtiyaçlarınızı isteyin.
İnanarak duaya devam ettiğinizde inşallah inşirah bulacaksınız.
- Dua Etmek İçin Özel Zamanlar Seçin
Kalbinizin daha açık ve huzurlu olduğu zamanlarda dua etmeyi deneyin. Örneğin, seher vakitleri veya akşam saatleri manevi olarak yoğun zamanlardır.
- Fiziksel Yorgunlukla Başa Çıkın
Ruhsal bıkkınlık genellikle fiziksel yorgunlukla birleşir. Belki biraz dinlenmeye ve kendinize zaman ayırmaya ihtiyacınız olabilir. Yürüyüş yapmak, açık havada vakit geçirmek veya sadece biraz sessizlik bulmak bile zihninizi ve bedeninizi dinlendirebilir. Parkta oturmak veya doğanın içinde vakit geçirmek, zihninizi ve kalbinizi rahatlatabilir. Allah’ın yarattığı güzellikleri gözlemlemek, ona olan yakınlığınızı hissetmenize yardımcı olabilir.
Bu tür basit eylemler, enerjinizi geri kazanmanıza yardımcı olabilir.
- Az da Olsa İbadetlerinize Devam Edin
Farz ve vacip ibadetlere ilave olarak, sizi sıkmayacak şekilde küçük, ama anlamlı ibadetlere başlayabilirsiniz.
Örneğin, sadece birkaç dakika Kuran-ı Kerim’den bir ayet okumak, bir hadis dinlemek veya Allah'ı zikiretmek (tesbih çekmek) bile sizi yeniden ibadete yaklaştırabilir. Veya sabah uyandığınızda veya gece yatmadan önce birkaç dakika ayırarak samimi olarak dua edebilirsiniz.
Başlangıçta çok büyük bir şey yapmanız gerekmiyor; önemli olan adım atmak ve manevi huzuru kesintiye uğratmamaktır.
Ayrıca, Peygamber Efendimizin (asm) hayatından kesitler, sahabe hikâyeleri veya manevi içerikli kitaplar okumak kalbinizi canlandırabilir ve motivasyonunuzu arttırabilir. Dini sohbetlere katılın: Online veya yüz yüze gerçekleştirilen dini sohbetlere katılarak, benzer duyguları yaşayan insanlarla etkileşimde bulunabilirsiniz. Bu, yalnız olmadığınızı hissettirir ve manevi olarak desteklenmenizi sağlar.
- Kendinize Karşı Şefkatli Olun
Şu an hissettiğiniz bu ruh hâli, kendinize yüklenmek yerine anlayışla yaklaşmanız gereken bir durum. Dualarınıza "olması gerektiği gibi" bir disiplinle başlamıyorsanız, kendinizi suçlamayın. Bu durum, zaman zaman her fâninin yaşayabileceği şeylerdir. Hatta bazen yeniden silkinmeye ve gayrete de sebep olabilir. Allah'ın merhameti büyüktür ve her gayretinizin karşılığını verir.
- Manevi Konulara Hâkim Birisi ile Sohbet Edin
Psikolojik olarak kendinizi zayıf hissettiğinizde, sizi destekleyecek bir dost, aile üyesi ya da manevi bir rehberle konuşmak size çok iyi gelecek. Birlikte dua etmek, ibadet etmek, tefsir okumak veya dertleşmek sizi yeniden motive edecektir. Bunun dışında yakın arkadaşlarınızla, ailenizle veya güvendiğiniz biriyle genel anlamda duygularınızı paylaşmak, rahatlamanıza yardımcı olabilir. Konuşmak, iç dünyanızı aydınlatabilir ve destek almanızı sağlayabilir.
- Kendinize Hedefler Belirleyin
Gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler koyun: Manevi yaşamınızda ilerlemek için küçük ve ulaşılabilir hedefler belirleyin. Örneğin, haftada belirli sayıda dua etmek veya kısa sureleri ezberlemek gibi.
- Allah'ın Rahmetini ve Merhametini Hatırlayın
Allah'ın bağışlayıcılığını unutmayın: Allah’ın sonsuz merhameti ve bağışlayıcılığı olduğunu hatırlamak, üzerinizdeki suçluluk ve bıkkınlık duygularını hafifletebilir.
- Sabır ve Tevekkül Sahibi Olun
Dualarınızın hemen karşılık bulmadığını hissetmek, sabır ve tevekkül gerektiren bir imtihandır.
Duaların kabul edilme şekli ve zamanı bizim düşündüğümüzden farklı olabilir.
Tevekkül ederek Allah’a güvenmek ve her şeyin bir hikmeti olduğunu kabul etmek, iç huzurunuzu artırabilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Zorlu hislere rağmen nasıl başarılı olunur?
- Hayattan bıkkınlık ve bitkinlik var, ne yapmalıyım?
- Baba her koşulda haklı mı?
- Hayallerim gerçekleşmediği için çok üzülüyorum, dua yeterli mi?
- YKS sınavında başarı sağlayamayan genç ne yapmalı?
- Neden sürekli içsel buhrana uğruyorum?
- Geleceğe dair umudum kalmadı, ne dersiniz?
- Nevroz nedir, nasıl tedavi edilir?
- Can sıkıntısı neden olur?
- Boş vakit geçiriyorum, vaktimi nasıl dolu geçiririm?