Ümmet birbirine amansız düşman kesilecek, anlamında bir hadis var mıdır?
"Ben onları ne başları üzerinden, ne ayakları altından bir azap ile helak etmem. Lakin Ey Habibim! Onlar hak ve hududu aştıklarında, küfür ve tuğyanda son dereceye vardıklarında onları bırakacak değilim. Yine onları TERBİYE İÇİN, tenvir için, o zaman ki insanları fırka fırka yapacağım. Onları birbirine zıt olan zümrelere böleceğim ki; onlar zıt görüşle birbirine zıt fikirlerle, birbirine amansız düşman kesilecekler ve merhametsizce birbirlerine saldıracaklar ve birbirlerini helak edeceklerdir."
- Bir arkadaşım tarafından böyle bir kutsi hadis öğrendim; sahih midir?
- Doğru ise ne üzerine söylenmiştir?
Değerli kardeşimiz,
Sorudaki detaylı şekliyle, kaynaklarda bir bilgiye rastlayamadık.
Sorunun muhtevası, aşağıda meali verilen ayetten iktibas edilmiştir:
“De ki: ‘O size tepenizden / üzerinizden, yahut ayaklarınızın altından azap göndermeye, yahut sizi gruplar halinde birbirinize katıp kiminize kiminizin hıncını tattırmaya kadirdir.’ Bak, ayetleri nasıl tekrarlıyor, türlü türlü ifade ediyoruz ki onları anlasınlar.” (Enam, 6/65)
Bir rivayete göre Peygamberimiz (asm) şöyle buyurdu:
“Rabbimden üç şey istedim. Bana ikisini verdi. Birini vermedi. Rabbimden ümmetimi açlıkla helak etmemesini istedim, onu bana verdi. Ondan ümmetimi suda boğmakla helak etmemesini diledim, bunu da bana verdi. Kendi aralarında olacak felaketleri / fitneleri / kavgaları vermemesini (onları birbirine düşürmemesini) istedim. Bunu bana vermedi.” (Müslim, Fiten, 20)
Tirmizi’deki rivayette, “Ondan ümmetimi suda boğmakla helak etmemesini diledim.” cümlesi yerine, “Onlara, kendilerinden olmayan bir düşmanı musallat etmemesini istedim.” cümlesine yer verilmiştir. (Tirmizi, Fiten, 14)
Hz. Cabir’den yapılan rivayet göre, En’am sûresi 65. Ayetinin “De ki: ‘O, sizi tepenizden azap göndermeye kadirdir.”(mealindeki) cümlesi inince, Peygamberimiz (asm): “(Allah’ım!) Sana sığınırım” dedi. “yahut ayaklarınızın altından (azap göndermeye kadirim)” cümlesinden sonra yine: “(Allah’ım!) Sana sığınırım.” dedi. Sonra, “yahut sizi gruplar halinde birbirinize katıp kiminize kiminizin hıncını tattırmaya kadirdir” (mealindeki) ifadesi inince; “Bu iki husus(: ümmetin tefrikaya düşmesi ve birbirini kırması), (tepelerinden veya ayakları altından gelen felaketten) daha hafiftir / ehvendir” buyurdu.” (Buhari, Tefsir, 6; Tirmizi, Tefsir, 7 -Suretu’l- Enam)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kur'anın ibareleri, pek çok manalara kapı açacak zenginlikte midir?
- İslam’da Ruhbanlık yasaksa, bazı evliyaların çilehanelere kapanması nasıl açıklanır?
- Mütevatir hadis hakkında bilgi verir misiniz, kaç tane mütevatir hadis vardır, mütevatir hadisi inkar etmenin hükmü nedir?
- Hz. Muhammed (asm) miraçta Allah’tan üç şey istediği söyleniyor, bu doğru mu?
- İnsanın Acizliği
- Peygamberimizin Allah'tan istediği üç şey nelerdir?
- Kaç tane kavim veya topluluk, nerede, nasıl ve hangi sebeple helak olmuştur?
- Müslüman günah işlediğinde Müslümanla mı kavga edecek?
- Bu asrın bu kadar isyanlarına rağmen, niçin helak olmuyoruz?
- Bir devlet savaş açmadığı takdirde, o devlete karşı bir savaş açılamaz mı?