Tutulamayan ramazan orucunun fidyesi, ne zaman ve kimlere verilir?
Değerli kardeşimiz,
Fidyeler, yalnız bir fakire verilebileceği gibi, birden fazla fakirlere de verilebilir. Ramazan içinde verilebileceği gibi, evvelinde veya sonunda da verilebilir.
Fidye, zekât verilen kişilere verilir. Bu bakımdan kişi çocuğuna veya torununa fidye veremez.
Oruç tutma gücünde olmayan kimse, fidye verebilecek kadar zengin de değilse, yapacağı iş, Allah`tan af ve mağfiret dilemektir. Fidye vermek mecburiyeti, onun üzerinden kalkmıştır.
Bir kimse fidyesini verse, sonrada oruç tutabilecek duruma kavuşsa, evvelâ verdiği fidyelerle yetinemez, tutamadığı oruçları kaza gerekir. Bu durumda; kaza etmeden ölürse, oruç borcunun ödenmesi için varislerine vasiyette bulunması gerekir. Sıhhatine kavuşmadan vefât edecek olsa verdiği fidyeler kâfi gelir, vasiyette bulunması gerekmez.
İbâdetlerden oruç hakkındaki fidye, ayetle sabittir:
"O size farz kılınan oruç, sayılı günlerdir. O günlerde sizden kim hasta, yahut seferde olur da oruç tutmazsa, tutamadığı günler sayısınca, sıhhat bulduğu veya yolcu olmadığı başka günlerde oruç tutar. Fazla ihtiyarlık veya ağır hastalık gibi sebeblerle oruç tutmaya gücü yetmeyenler üzerine, bir yoksul doyuracak kadar fidye vermek lazımdır..." (Bakara, 2/184).
Ayetten de anlaşılacağı gibi; hastalar ve yolcular, oruçlarını daha sonra kaza edebilirler. İhtiyarlık ve devamlı hastalık gibi sebeplerle daha sonra kaza etme imkanı bulamayanlar ise fidye verirler.
Fidye, bir fakiri bir gün doyurmak demektir. Bir Müslümanın böyle mazeretlerden dolayı hayattayken tutamadığı ve fidyesini de ödemediği oruç borcu varsa; öldüğünde, malından, tutamadığı oruçlar kadar fidye verilmek suretiyle borcundan kurtarılır. İşte bu ameliyeye ıskât-ı savm denir.
İki üç yıl önce tutamadığınız oruçların fidyesini şimdi de verebilirsiniz.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Kendilerine Zekât Düşüp Düşmeyen Kimseler (Zekât Kimlere Verilir?)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Oruç tutamayan ve maddi imkanı da olmayan fidye vermeli mi?
- Oruç fidyesi bir hayır kurumuna verilebilir mi?
- Hastanın oruç için fidye verecek parası yoksa, kızı babasının yerine fidye verebilir mi?
- Tutulmayan oruçların kazası ve bu oruçlar için fidye vermek hakkında bilgi verir misiniz?
- Diyabet hastası fidye öderse oruç sevabı alır mı?
- Geçmiş yılların oruç borcu için fidye vermenin şartı nedir? Bir kişi geçmiş yıllara ait tutmadığı/tutamadığı oruçları kaza olarak ödeyemez mi? Yani bu oruçlar için fidye mi vermesi gerekir, yoksa tutamadığı günler adedince kaza mi etmesi lazım gelir?..
- Oruç ile ilgili sık sorulan sorular ve cevapları nelerdir?
- Oruç fidyesi ramazan ayı girmeden verilebilir mi?
- Şafii mezhebine göre fıtır sadakası ve oruç için verilen fidye hakkında bilgi verir misiniz? Şafiilerde buğday yerine para olur mu?..
- Zekatımı, fitremi, fidyemi depremzedelere gönderebilir miyim?