Teorideki "Tabii Seleksiyon"un yüzü arkaya mı yoksa öne mi dönüktür?

Tarih: 28.04.2026 - 18:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Darwincilerin tekerleme halinde söyledikleri şudur;

“Tabii seçilimin yüzü arkaya dönüktür, ileriye değil” ya da “Tabii (Doğal) seçilim rastgele değildir, fakat ilerletici de değildir.” Görüldüğü gibi, bunlar önemli yanlışlardır. Darwin’in dahi bunu kabul etmesi düşünülemezdi. Neden? Birincisi, Evrim (Evolution)’in manası, gelişme, tekâmül etmedir.

Şimdi Darwinci arkadaşlarım bunu okuyunca yine “Aslında Darwin öyle demek istemiyor” diye, birçok konuda yaptıkları gibi, Darwin’le hiç alakası olmayacak yakıştırmaları, biraz da cafcaflı kelimelerle süsleyip, çok bilimsel olduklarını iddia edeceklerdir. Etsinler, mutlu da olsunlar. Bazen, hatta birçok kez, yanlışlar da insanları mutlu eder.

Darwin de bunu böyle almıştır. Darwin teorisinde yarar esasıyla gelişme esastır. Bu gelişmenin geriye dönük olması demek ilkelliğe doğru gidiş demektir ki, bunun kabul edilmesi mümkün değildir. İkincisi, yeni fertler meydana geldikleri ana babaya, yani bir önceki jenerasyona benzedikleri için genetik anlamda ‘geriye dönük’ terimi kullanılmış olabilir ancak bu da doğru olamaz. Zira her yeni oluşan fert bir öncekinden farklıdır. Çünkü gen ve çevre etkileşimleri sonsuz denecek farklılıklar gösterir. Genelde popülasyondaki gen frekansları sabit kalsa da, yeni şartlara, ya da oldukları şartlara daha iyi adapte olabilmeleri için, aynı tür içerisindeki çeşitler arasında, içinde bulunulan şartlara göre, frekanslarda az da olsa, ileri-geri değişimler olabilir.

Eğer doğal seçilim ilerletici değilse, Darwin’in evrim teorisini çöpe atmak gerekmez mi? O zaman Darwin ne söyleyip duruyor? Üçüncü bir husus, eğer doğal seçilim arkaya dönükse, organik canlıların Darwin’e göre, nasıl olup da tek hücreli-likten bu duruma geldiklerini bir tarafa bırakalım, ya da diyelim ki böyle yaratılmışlardır, er ya da geç ataya dönüş olacaktır. Yani tek hücreliliğe doğru bir evrim olacaktır.

Güçlü bir serçenin daha zayıf bir serçeyi kovması ya da onun ağzındaki yemi alması, “İşte zayıflar güçlüler tarafından böyle yok edilir ve dünya güçlü yeni oluşan türlere kalır” gibi, bilimsellikten öteye, ideolojik ve yanlış bir yorumu getirmez.

Bu aklın alacağı bir şey midir? Şimdi Darwinci arkadaşlarım bunu okuyunca yine “aslında Darwin öyle demek istemiyor” diye, birçok konuda yaptıkları gibi, Darwin’le hiç alakası olmayacak yakıştırmaları, biraz da cafcaflı kelimelerle süsleyip, çok bilimsel olduklarını iddia edeceklerdir. Etsinler, mutlu da olsunlar. Bazen, hatta birçok kez, yanlışlar da insanları mutlu eder.

YARATILIŞ IŞIĞINDA, DARWİN’İN EVRİM TEORİSİ SAVUNUCULARINA CEVAPLAR

Prof. Dr Ahmet AKYÜREK

Anadolu Kalkınma Vakfı, Van / TÜRKİYE, [email protected]

Kaynak: Bilimler Işığında Yaratılış Derneği

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun