Sıcak günlerde oruç tutmak cihattır sözü hadis midir?
Soru Detayı
- Sıcak günlerde oruç tutmak cihattır rivayetinin sıhhati, tam tahrici ve açıklaması nedir?
Cevap
Değerli kardeşimiz,
- Kaynaklarda böyle bir hadis rivayetine rastlayamadık.
- Bu işin aslı Araplarda gezen şu “kelam-ı kibar”dır. “es-savmu bi’s-sayfi, mislel-cihadi bi’s-seyfi = yazın oruç tutmak kılıçla savaşmak gibidir.”
Bununla, sıcak ve uzun günlerde oruçtan ötürü çekilen sıkıntıların sevabının çok olduğuna işaret edilmiştir.
- Bununla beraber bazı Şia kaynaklarında verilen bilgiye göre, İmam Cafer-i Sadık, babalarının yoluyla, Hz. Peygamber (asm)'in: “Sıcakta tutulan oruç, cihattır.” buyurduğunu aktarmıştır. (Ayrıca Şia kaynaklarından bk. Biharu’l-Envar, 93/257|; Mizanu’l-Hikme, s. 473)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
Yazar:
Kategori:
Yorum yapmak için giriş yapın
veya kayıt
olun
BENZER SORULAR
- Oruçluyken duş almak oruca zarar verir mi?
- Ramazan'da yolculuk yapmamız gerektiğinde orucumuzu bozmalı mıyız, yoksa devam mı etmeliyiz?
- Ramazandan bir gün önce oruç tutmak mekruh mudur?
- Kaç günde bir nafile oruç tutmalıyız; İbrahim (as) gibi her ay üç gün mü oruç tutmalıyız; yoksa Davut (a.s) gibi bir gün tutup bir gün tutmamalı mıyız?
- Hiçbir sorun veya hastalık olmadığı hâlde, keyfi olarak Ramazanda bir gün oruç tutmayan kimse ne yapmalıdır?
- Oruç ilk olarak ne zaman emredilmiş ve oruç tutulmaması gereken zamanlar var mıdır?
- Nafile oruç tutmanın vakti ve sünnet olan oruçlar hakkında bilgi verir misiniz?
- Üç aylarda tutulan kaza orucu, aynı zamanda nafile yerine geçer mi? Ben her iki orucu da, yani nafile ve kaza orucumu birlikte tutabilir miyim? Yoksa kaza ve nafile oruçlarını ayrı günlerde mi tutmam gerekiyor?
- Zilhicce orucunun ilk gününü kaçırdım. Diğer günleri tutmak normal nafile gibi midir?
- Orucun mekruh olduğu günler hangileridir?