Sadece Allah'a güvenmek ne demektir?

Tarih: 26.04.2024 - 09:43 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Allah'a dönmek, ona kulluğa, ona yaklaştıran ameller işlemek; tövbe ve iltica ile yönelmektir. Yegâne Rehberimiz Efendimiz (asm) dualarında tevekkül ile ilgili ipuçları vermektedir bizlere. 

Bir hadis-i şerif şöyledir:

Abdullah İbni Abbas (ra)’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah (asm) şöyle söylemeyi itiyat edinmişti:

«اللَّهُم لَكَ أسْلَمْتُ وبِكَ آمنْتُ ، وعليكَ توَكَّلْتُ ، وإلَيكَ أنَبْتُ ، وبِكَ خاصَمْتُ . اللَّهمَّ أعُوذُ بِعِزَّتِكَ ، لا إلَه إلاَّ أنْتَ أنْ تُضِلَّنِي أنْت الْحيُّ الَّذي لا تمُوتُ ، وَالْجِنُّ وَالإِنْسُ يمُوتُونَ»

“Allah’ım! Sana teslim oldum, ben sana inandım, sana dayandım. Yüzümü gönlümü sana çevirdim, senin yardımınla düşmanlara karşı mücadele ettim.

Allah’ım! Beni saptırmandan yine sana, senin büyüklüğüne sığınırım, -ki senden başka ilah yoktur-. Ölmeyecek diri yalnız sensin. Cinler ve insanlar ise, hep ölümlüdürler! (Buhari, Teheccüd 1; Müslim, Zikir 67.)

Hemen bütün hadis kitaplarımızda bazı farklılıklarla da olsa yer alan bu hadis-i şerif, tevekkül ve yakinin tanıtım ve yaşanmasında gerekli olan açıklama ve uygulamalara ışık tutmaktadır.

İslam, iman, tevekkül, gözün gönlün Allah’a çevirilmesi, her türlü başarının Allah Teâlâ’nın yardımına bağlı olduğu gerçeğini daima dile getiren Hz. Peygamber (asm), bu ikrarından sonra kendisini şaşırtmamasını ya da bu nimet ve ihsanlarından mahrum etmemesini Allah’tan dilemektedir. Bu ifade ve dua tarzıyla Efendimiz şu ayeti hatırlatmaktadır:

 “Ey Rabbimiz! Bizi hidayete erdirdikten sonra kalbimizi kaydırma!..” (Âl-i İmrân, 3/8)

Ancak hadisin “tevekkül ve yakin” konusunda zikredilmesi, daha çok bu dileğin önünde ve sonunda yer verilen ifadeler sebebiyledir. Zira Peygamber Efendimiz (asm), Müslümanlardan beklenen teslimiyet ve güvenin boyutlarını ve sebebini bu ifadelerinde açıklamaktadır. Özellikle “Senden başka ölmeyecek diri yoktur. Cinler ve insanlar hep ölümlüdürler.” buyururken, Allah’a tevekkülün asıl sebebini de beyan etmektedir. Tevekkül, bâki olana yönelik olmalıdır. Tevekkül ancak bu takdirde bir anlam ifade eder. Fânilere güvenenler ise, eninde sonunda büyük bir pişmanlık yaşarlar. Nitekim ayet-i kerimede “Ölümsüz ve daima diri olan Allah’a güvenip dayan. Onu hamd ile tesbih et!..” (Furkân, 25/58) buyurulmuştur.

Hasılıkelam;

1. Sadece Allah’a tevekkül edip güvenmek, iman ve İslam üzere yaşamayı Allah’tan dilemek gerekir.

2. Kendisine itimat ve güvenmeye layık kemal sıfatlarına yalnızca Allah Teâlâ sahiptir. Ölümlü varlıkların hiçbiri bu manada Müslümanın güvenine muhatap olamaz.

3. Bu tür engin manalı kelime ve cümlelerle dua etmekte Hz. Peygamber (asm)’i örnek almakizlemek, müminlere yakışan en akıllıca hareket olur.

4. Tevekkül ve yakin, tam bir özgürlüktür. (bk. Riyazü’s-Sâlihîn Tercüme ve Şerhi, Peygamberimizden Hayat Ölçüleri, Erkam Yay., Hadis No: 76)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun