Ramazan ayında, iftarda ve sahurda çok yemenin de hesabı sorulacak mı?
- Ramazan aylarında sahurda ve iftarda yemeği çok kaçırdığımız zamanlar oluyor. Peki bunların hesabını Allah bize soracak mı?
Değerli kardeşimiz,
Yemeklerin yeme biçimi sadece Ramazan'a özel değildir. Bu konuda en büyük ölçü şu ayet-i celiledir:
“Yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz.” (A'râf, 7/31)
Yemenin ve içmenin ölçüsü şahsa göre değişebilir. Kimi fazla yer, kimi az yer. Herkes aynı eşit lokmalarla doymaz. Önemli olan herkesin kendi yemek kapasitesine göre, acıkmadan yememesi ve tam doymadan da sofradan kalkmasıdır.
Mideyi üçe ayırmak sünnettir. Üçte birini yemeğe, üçte birini suya, üçte birini de (ciğerler rahat nefes alsın diye) teneffüs etmeye ayırmak gerekir. Bu en son limittir. Asıl olan az yemektir.
Nitekim Peygamber Efendimiz (asm) konuyla ilgili olarak şöyle buyurmuştur:
“İnsan oğlu, midesinden daha kötü bir kap doldurmamıştır. Aslında, insanın hayatını devam ettirecek kadar birkaç lokmayı yemesi kâfidir. Bunu yapamıyorsa, hiç olmazsa, midesinin üçte birini yemeye, üçte birini suya ayırsın, üçte birini de nefes almasına imkân verecek şekilde ayarlasın.” (Tirmizi, Zühd 47; İbn Mâce, Etime 50)
İbn Sina’da şöyle demiştir: “Tıp ilmini iki satırda topluyorum. Sözün güzelliği kısalığındadır. Yediğin vakit az ye. Yedikten sonra dört beş saat kadar daha yeme. Şifa hazımdadır.” Yani, kolayca hazmedeceğin miktarı ye. Nefse ve mideye en ağır ve en yorucu hal, yemek üstüne yemektir. Yani, çeşitli yemekleri bir arada israf etmek veya fazla ara vermeden üst üste yemektir. (bk. Nursi, Lem'alar, On Dokuzuncu Lem'a)
Özellikle, beden olarak fazla hareket etmeyen, elle yapılan işlerle fazla meşgul olmayanların daha az yemeleri gerekir ki, gelir-gider dengesi bozulmasın. Bugünkü insanların birçoğunun kilodan, mide rahatsızlığından, çok uykudan şikayetçi olmasının altında yatan sebeplerin başında, bu dengeyi korumaması gelmektedir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Az yeme ve içmenin faydaları nedir? Yemek yemede ölçü ne olmalıdır?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Yemek yedikten sonra, su içmek için ne kadar beklemek gerekir? Peygamberimizden bu konuda bir rivayet gelmiş midir?
- Peygamber orucu, su orucu, açlık orucu diye bir şey var mıdır?
- Sahurda ağzı 3 kere çalkalamak, sünnet mi?
- Yazın oruç tutmak vücuda zararlı mı?
- Oruç ile ilgili sık sorulan sorular ve cevapları nelerdir?
- Oruç vakti ne zaman başlar; imsakla mı ezanla mı? Ezan bitinceye kadar yemek yenilebilir mi?
- Ramazan-ı Şerif Özel Dosyası
- Az yeme ve içmenin faydaları nedir?
- Acıkmadan yemeyiz doymadan kalkarız sözü hadis mi?
- Şafii mezhebinde oruçlu iken serum yapılması veya iğne yapılması orucu bozar mı? Şafii mezhebine göre hangi durumlarda oruç tutulmayabilir? Orucu bozan ve bozmayan şeyler nelerdir?..