Peygamberimizin vahiy almadan önce yalnız olarak dağa çıkıp tefekkür etmesinin hikmeti nedir?

Tarih: 01.07.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bu vahiy için gerekli mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kalbin açılması için, cesedin meşgalelerini azaltmak, ruhun meydanını açmak gerekir. İnziva olayı, hem bedenen hem ruhen hem de kalben maddi meşgalelerden arınıp, manevî  hazlara ermek için önemli bir atmosfer oluşturmaktadır. Bu metot, ruhunu midesine, aklını nefsine, kalbini hayvanî duygularına hâkim kılmak isteyen herkes için  geçerlidir.

-  Felsefecilerin de bu metodu uygulamaları, onun değerini düşürmez. Nitekim, inkârcıların bir çoğu peygamberleri yalanlarken getirdikleri gerekçe, onların da diğer insanlar gibi.-yiyip içen, gezen, uyuyan- birer insan olduğunu söylemişlerdir. Demek ki, peygamberlerin de bir insan olarak, beşerî temayüller ve teamüller göstermeleri, onların da diğer insanlar gibi olduklarını göstermez.

-  Her insan su içer, fakat her su içen insan değildir. Bunun gibi, her peygamber inzivaya çekilmiştir, ama her inzivaya çekilen peygamber değildir. Peygamberlerin elçiliklerini ispat eden ilahî tasdik belgeleri, inzivalar değil, mucizelerdir. Mucizeler ise, asla bir inzivanın mahsulü olamaz. Eğer öyle olsaydı, filozoflar da bunu göstereceklerdi. 

-    Allah’ın bir ismi Hakimdir. Hakim ismi, sebepler dahilinde ince münasebetleri gözeterek iş yapan demektir. Bir insan olarak peygamberlerin de, vahiy gibi, manevî bir mesajı almak için ona uygun bir pozisyonda olmaları gerekir. Vahiy meleği ile diyalog kurmak, ilahî vahyin ağırlığı altında ezilmemek için, melekleşmeye yönelik bir idman ve tecrübe kazanmaları gerekir. İnziva, bu tecrübeyi kazandıran ruhî bir  jimnastik zeminidir. 

Hz. Peygamber (a.s.m)’in vahiy almadan önce inzivaya çekilmekle beraber, altı ay kadar rüya aleminde bir staj devresini geçirdiği de bilinmektedir. Şimdi kırk yönden mucize olan Kur’an gibi bir kitabı tebliğ eden, bir parmağıyla ayı ikiye bölen Hz. Muhammed (a.s.m) gibi -ehl-i tahkik alimlerin tespitlerine göre- binden fazla mucize gösteren bir zatı, hayal dünyasında dolaşan filozoflarla mukayese etmek, bir cehaletin ürürünüdür.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun