Peygamberimiz Hz. Muhammed, annesi için mağfiret dilediği halde, Allah neden izin vermemiştir?
Değerli kardeşimiz,
Ebû Hüreyre anlatıyor: Hz. Peygamber (asm) annesinin kabrini ziyaret ederek ağladı. Yanındakileri de ağlattı. Sonra şöyle buyurdu:
“Annem için istiğfarda bulunmak hususunda Rabbimden izin istedim. Fakat bana izin verilmedi. Kabrini ziyaret etmek için izin istedim; ona izin verildi. Binâenaleyh sizler de kabirleri ziyaret edin. Çünkü kabir ziyareti ölümü hatırlatır.” (Müslim, Cenaiz, 106; Ebû Dâvûd, Cenâiz, 77; Nesai, Cenaiz, 101; ibnu Mâce, Cenâiz, 48; Müsned, 2/44)
İmam Nevevî'nin bildirdiğine göre, “Bu hadîs değişik râvîlerden -sağlam senetlerle- rivayet edilmiştir. Hiç şüphesiz, bu sahih bir hadistir.” (Nevevî, ilgili hadisin şerhi)
Bir rivayete göre sahabiler, "Yâ Resûlallah, niçin ağladınız?" diye sormuşlar, Peygamberimiz, "Annemin, benim hakkımdaki şefkat ve merhametini düşündüm de ağladım." diye cevap vermiştir. (İbn Sad, Tabakât, 1/116-117)
Kadı Iyaz, Peygamber Efendimizin ağlamasının, annesinin kendi zamanına ulaşıp da kendisine iman etme şerefinden mahrum kaldığı için olduğunu söylemiştir. (bk.Nevevî, a.y)
Suyutî'ye göre, bu hadis sonradan nesh olmuştur. Çünkü, Veda haccı sırasında Peygamberimizin annesi diriltilmiş ve ona iman ettikten sonra tekrar vefat etmiştir. (bk. Suyutî, ilgili hadisin şerhi). Suyutî, bu konuda yedi adet eser yazdığını da belirtmiştir. (Nevevi, a.y)
Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, Hz. Peygamberin anne-babası her şeyden önce FETRET devrinde yaşamış kimselerdendir. Bu konudaki değişik ayet ve hadislere dayanan alimlerin büyük çoğunluğuna göre, Fetret ehli olanlar, ehl-i necattır. Başka insanlar fetret döneminden ötürü cennete giderken, sadece Hz. Peygamberin anne-babasının bu haktan yararlanmamalarının hiçbir izahı olamaz.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Peygamberimiz'in annesinin, babasının, dedesinin ve amcalarının imanı hakkında bilgi verir misiniz? ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Ahkaf suresinin 15. ayetine göre kırk yaşına kadar kimsenin sorumlu olmadığı, işlediği günahlardan hesaba çekilmeyeceği iddiası doğru mudur?
- “Hüre hür, dişiye dişi, köleye köle kısas edilir.” (Bakara, 2/178) ayetine göre, bir erkek bir kadını öldürse, kısas olmayacak mı?
- "Madem ki şahit getiremediler, onlar Allah katında yalancılardır." (Nur, 24/13), ayetine göre yalancı şahit getirselerdi, doğru mu söylemiş olacaklardı?
- Türbe ve kabir ziyaretleri hakkında dinimizin ölçüleri nelerdir?
- Erkeği ve dişiyi de Allah yarattığı halde, “Erkeği ve dişiyi yaratana andolsun ki” (Leyl, 92/3) ayetinde, Allah kendisine yemin mi etmiştir?
- İntihar eden kişilere neden farklı muamele?
- Kabir ziyaretinde bulunmak caiz midir?
- HZ. ÂMİNE`NİN EBEDÎ ÂLEME GÖÇÜ
- Hz. Fatıma, her cuma amcası Hamza'nın kabrini ziyaret ederdi, rivayeti sahih mi?
- Cenaze namazı ile ilgili hadis varsa gönderebilir misiniz?