Hz. Fatıma, her cuma amcası Hamza'nın kabrini ziyaret ederdi, rivayeti sahih mi?

Tarih: 22.05.2018 - 00:13 | Güncelleme:

Soru Detayı

"Her Cuma, Peygamber (s.a.v)'in kızı Fatıma (r.anha), amcası Hamza (r.anh)'ın kabrini ziyaret eder, kabrinin yanında namaz kılıp ağlardı." (Hakim, Mustedrek, I, 533)
- Bu rivayetin sıhhati nedir?
- Şerhi nasıldır? (Kabir yanında namaz kılması?)

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu hadisi rivayet eden Hakim, “Bu rivayetin senedindeki ravilerin hepsi baştan sona kadar sikadır.” demiştir. (Hâkim, 1/533)

- Beyhaki, bu hadisin senedinde inkıta olduğunu belirtmek suretiyle zayıflığına hükmetmiştir. (Beyhaki, es-Sünenu’l-kübra, 4/131)

- Ancak, bu konuyu detaylı bir şekilde araştıran Muhammed el-Yafii adlı bir alim, Beyhaki’nin rivayetindeki senedin, Hakim’in yaptığı rivayetteki senetten farklı olduğunu, Hâkim’in senedinde hiçbir kopukluğun olmadığını ve hadisin kesin olarak sahih olduğunu belirtmiştir. (el-Medresetu’ş-Şazeliye)

- İbn Hacer de “et-Telhis’u’l-Habir” (2/314) adlı eserinde, Hz. Fatıma’nın hadisini tenkit etmediği gibi, kadınların kabirleri ziyaret edebileceklerine bir delil olarak zikretmiştir.

- Bu hadisi sahih kabul ettiğimiz takdirde, kabrin yanında namaz kılmanın durumu söz konusu olur. Örneğin bir rivayete göre Peygamberimiz (asm) şöyle buyurmuştur:

“Kabirlerin üzerinde oturmayın ve kabre doğru namaz kılmayın.” (Müslim, Cenaiz, 97- 98; Nesaî, Kıble, 11)

Hz. Fatıma’nın hadisinde “Onun kabrin yanında” namaz kıldığı ifade edilmiştir. Müslim hadisinde ise, “kabre doğru” namaz kılmak yasaklanmıştır.

Bundan anlaşılıyor ki, kabre doğru namaz kılmak, insana bir vesvese vereceği için kötülenmiştir. Nitekim, ateşe karşı, bir fotoğrafa karşı, bir heykele karşı namaz kılmak da uygun görülmemiştir. Çünkü, bu şekilde namaz kılan kimseye “tapma duygusunu” veren vesveseler, nefsani, şeytani telkinler olabilir.

O halde kabre karşı yönelmeyip kabrin yanında namaz kılmanın hiçbir sakıncası olmaz.

İlave bilgi için tıklayınız:

Kabre karşı yönelerek veya kabristanın içinde namaz kılınmaz mı ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun