Peygamber Efendimiz hurmayı bir, üç, beş gibi tek olan sayılarda mı yerdi; bunun hikmeti nedir?
Değerli kardeşimiz,
Konuyla ilgili bir rivayet şöyledir: Hz. Enes (radıyallâhu anh) anlatıyor:
"Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm), Ramazan bayramında, sayıca tek olan birkaç hurma yemedikçe namaza gitmezdi." [Buhârî, Îdeyn 4; Tirmizî, Salât 390, (543)]
1. Resûlullah (asm)'ın Ramazan Bayramı namazına giderken bir şeyler yemesinin hikmetini, bazı alimler: "Kimse namaz kılıncaya kadar oruca devam ediliyor zannetmesin diyedir, sanki bu yanlışlığın yolunu kapamak istemiştir." şeklinde açıklamışlardır. Yine: "Oruç tutma emrinden sonra orucu açma emri gelince, bunda da Allah'ın emrine uymada acele ve sürat gerektiği içindir." diyen de olmuştur. Başka teviller de yapılmıştır.
2. Hurmanın tercihi, oruç sebebiyle zayıflayan basarın tatlı ile kuvvetlenmesi diye izah edilmiştir. Tâbiîn'den bazısı tatlı şeylerin (hazımca) kolaylığı, kalbe kazandırdığı incelik, imana muvafık olması gibi çeşitli faziletleri sebebiyle, bayram günü, hurma yoksa bal gibi tatlı bir şeyle yemeye başlamanın müstehab olduğuna hükmetmiştir. Tatlının, idrarı tuttuğu da söylenen faziletleri arasındadır.
Esas olan, sade su ile de olsa iftar yapmaktır. Kurban Bayramı'nda ise, namaza kadar bir şeyler yenmemesi esastır.
3. Hurmanın tek kılınması Allah'ın birliğine işaret içindir. Resûlullah (asm) "tek" ile teberrük için imkân olan her şeyi tek yapardı: Nitekim: "Allah tektir teki sever." (Buhârî, Daavât 68) buyurmuştur. (bk. İbrahim Canan, Kütüb-i Sitte, Akçağ, 1990, Ankara, 9/355)
Tek, Peygamber Efendimiz (asm)'in bir gününe damgasını vuran kelimelerden biridir. Nitekim, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm, günün içinde, nice fiilinde, hep teki seçer. Meselâ, suyu iki veya dört yudumda değil, üç yudumda içer. Abdestte de, gusulde de suyu iki, dört veya altı kere değil; üç kere üstüne dökmeyi tercih eder. Her namazdan sonra yaptığı tesbihat için seçtiği rakam, 33’tür. Sübhânallah’ı da Elhamdülillah’ı da Allahuekber’i de 33 kere söyler. “Kim gözüne sürme çekerse teklesin.” demiştir sonra. “Kim abdest bozduktan sonra taş kullanarak temizlenirse teklesin...” “Biriniz istincada taş kullanırsa teklesin.”
Yine, onun vücudundan kan aldırdığı hacamat günü, ayın günleri içinde ya on yedinci, ya on dokuzuncu yahut yirmi birincidir. “Taş kullanmak tektir. Şeytana atılan taş tektir. Safâ ile Merve arasında sa’y tektir, tavaf da tektir. Öyle ise sizden biri taş kullanacaksa bunu da tek kılsın.” buyurduğu bildirilir.
Bunların esas nedeni, Resûlullah aleyhissalâtu vesselam için tevhidi ifade eden "Tek"in umumî prensip olmasıdır. Öyle ki, Esmâ-i Hüsnâyı dahi tek rakamla tarif eder: “Allahu Teâlâ'nın doksan dokuz ismi vardır; yüzden bir eksik. O tektir, teki sever.” (bk. Buhârî, Daavât 68)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hz. Şit aleyhisselam hakkında bilgi verir misiniz?
- Allah'ın birliği için bazı ayetlerde "vahid", İhlas suresinde ise "ehad" kelimesi geçmektedir. Bu ayrımın hikmeti nedir?
- Safer ayı için bela ayı diyorlar, bu doğru mudur?
- İhlas Suresi'nin nüzul sebebi ve tefsiri hakkında bilgi verir misiniz?
- İhlas Suresi'nin nüzul sebebi ve tefsiri hakkında bilgi verir misiniz?
- Hz. Âdem ve Hz. Havva'nın yaratılışından bahseden Nisa suresi 1. ayeti açıklar mısınız?
- Kerbela olayı ile ilgili bilgi verir misiniz?
- Hadisde geçen "Allah taaccüp etti ve güldü." ifadesi nasıl anlamalıdır?
- Zihin açıklığı ve hafızanın gelişmesi için dualar var mı?
- Yapılan bir iyilikten dolayı insanlara teşekkür etmekle ilgili hadisleri açıklar mısınız?
Yorumlar
İçeriğiyle v e sunumuyla ne güzel bir yazı. Allah, yazandan da, yayınlayandan da razı olsun...
hakkın hatırı alidir hiçbir hatıra feda edilmez diyor bediüzzaman bu meseleye hakkın hatırı cihetinden bakılmalıdır
Ehli iman kız çocuklarını okusun birşey olmaz sonra çalışmaz düşüncesi ile okutuyor. Sonra başka bir vesvese geliyor. ve boşamı dirsek çürütte çalışsın diyor. ve çalışyor. bu asırda kadının çalışa bileceği bir iş bulmak belki numuneler vardır. fakat hüküm eksere göre verilir kaidesine göre yoktur denilebilir. Hem boşanmalar. çocukların yetişme durumu hep çalışan ve okuyon ve çalışan bayanlardan kaynaklanmaktadır. Toplumun bozulması için aile yapısının bozulması gereklidir buda kadının yuvalarından çıkmasıyla olmuştur. Genel de her soruda yaptığınız gibi. işin takva cihetinide bu soruda söylese idiniz. ve cennete girecek ilk kadın kıssasını, hz. esmanın peygamberimize sorduğu soruyu ve cevabını, 33/33 ayetteki evinizde oturun emrini, bediüzzamanın\" kadınlar yuvalarından çıkıp beşeri yoldan çıkarmış; Yuvalarına dönmeli\" bahsinide de belirtse idiniz. Soru ne olursa olsun konuyla ilgili ruhsatları söylerken lütfen azimet ve takvayıda belirtin ve kişiler tercih yapsınlar. çünki her müslüman bunları bilmiyorki tercih yapsın. Hizmetlerinizden ALLAH razı olsun. s.a.