Şafi mezhebine göre namaza başlarken, rükuya giderken ve secdeye varırken elleri kaldırmanın hükmü nedir?
Değerli kardeşimiz,
Tahrim tekbiri / namaza başlama tekbiri alırken, rükûya giderken ve rükûdan kalkarken ellerin kaldırılması sünnettir.
Bu sünneti yerine getirmenin keyfiyeti şöyledir:
Ellerin ayaları kibleye doğru açılıp parmaklar yayılmalıdır. Baş parmaklar kulak memeleri hizasında olup ellerin ayaları açık olmalıdır. (Bu esnada avuç içlerinin de kıbleye yönelik olması müstehaptır.)
İbn Ömer şöyle rivayet ediyor:
'Hz. Peygamber namaza durduğu zaman ellerini omuzları hizasına kadar kaldırır, sonra tekbir alırdı. Rükûa gitmek istediği zaman da, rükûdan kalktığı zaman da böyle yapardı. Fakat secdeye gittiğinde ve secdeden kalktığında böyle yapmazdı.' (Büyük Şafii Fıkhı, Dr. Mustafa el-Hin, Dr. Mustafa el-Buğa, Ali eş-Şerbeci, Çeviren: Ali Arslan)
Buna göre, Şafilerde, imam olsun, imama uysun, tek başına kılsın cemaat halinde bulunsun, kadın veya erkek olsun her namaz kılan, namaza başlarken, tekbir getirip rükuya giderken, rükudan başını kaldırırken ellerini omuzları hizasına kadar kaldırır. (el-Ümm, refü'l-yedeyn fi't-tekbîr: 1/103, 104)
Ancak bu tekbir namazın hey'at sünnetlerindendir. Terk edildiğinde sehiv secdesi gerekmez, namaz geçerli olur. Ama sünnet terk edilmiş olur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Şafii mezhebinde rükudan kalkınca ellerin kaldırılmasının nedeni nedir?
- Namazda iftitah tekbiri nasıl alınmalı, Araplarla bizim tekbirimiz neden farklı? Arap kardeşler, ellerini göğüs üzeri kaldırıp omuz hizasına kadar, hanımların tekbir alışına benzer tekbir alıyorlar, baş parmağı kulaklara kadar kaldırmadan...
- Namazda tekbir alırken elleri kaldırmanın hikmeti nedir? Şafi mezhebinde olanlar her rükudan kalktıklarında, ellerini kaldırıyorlar...
- NAMAZIN SÜNNETLERİ
- Secdeye giderken dizlerden önce ellerin konulacağına dair hadis var mıdır?
- Secdeden kalkarken elleri kaldırmak sünnet mi?
- Bayram namazında tekbirleri fazla almak namazı bozar mı?
- Namazı kılmanın belli bir şekli var mı, adabı nasıldır? Farz ve vacipleri, sünnet ve adapları gibi hususlara bağlı kalınarak namaz nasıl kılınır?
- Secdede el parmaklarının durumu nasıl olmalı? Hepsi kapalı birleşik olarak mı durmalı, yoksa hepsi açık mı, farketmez mi?
- Namaza başlarken getirdiğimiz iftitah tekbirini alırken nelere dikkat etmemiz gerekmektedir?