Alırken, verirken, isterken doğru olan tavır nedir?
Bir şey alma, bir şey verme veya bir şey isteme konularında doğru olan davranışın ne olduğunu öğrenmek istiyorum.
Değerli kardeşimiz,
İstemek, almak ve vermek… Üçü de insan hayatının vazgeçilmez yönlerindendir.
Doğru olan; bu üç davranışta da nefsin tembelliğine değil, samimiyete, ihtiyaç ve niyete göre hareket etmektir.
Peygamber Efendimiz (asm), başkasına yük olmamayı, kendi emeğiyle geçinmeyi tavsiye etmiş; fakat gerçek bir ihtiyaç halinde yardım istemeyi de yasaklamamıştır. Çünkü yardımlaşmak, dinin ve güzel ahlakın özüdür.
İhtiyaç duyduğunda ailen veya güvendiğin kimselerden yardım istemen bir eksiklik değil, insani bir zarurettir. Yeter ki istek; gösterişten uzak, mahcup bir kalple ve samimiyetle yapılsın.
İstemekten çekinmek bir edeptir; fakat senin, “benden isteyebilirsin” diyerek birine kolaylık göstermen de merhametin güzel bir tezahürüdür.
Vermek ise ancak gönül hoşluğuyla güzeldir. Kuran’da, “Yaptığın iyiliği başa kakma” (Bakara 264) buyurularak, iyiliğin değerini koruyan incelik öğretilmiştir.
Birine yardım ederken minnet ettirmemek; yardım alırken de nankörlük etmemek, imanın olgunluğundandır.
Arkadaşının sana Allah rızası için yaptığı yardımı, eğer içtenlikle veriyorsa, kabul etmen de bir nezakettir. Çünkü veren de alan da Allah’ın lütfuna vesile olur.
Ancak onun da zor durumda olmaması için hassas davranmak, kardeşlik hukukunun gereğidir.
Kısacası;
İstemek, ihtiyaç ve edeple olursa güzeldir.
Vermek, ihlasla ve gönül rızasıyla olursa değerlidir.
Almak, şükür ve tevazu ile yapılırsa bereket getirir.
Çünkü sonunda veren de alan da aslında Allah’ın ikramının bir aracıdır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kimde, ne daha güzeldir?
- Aşık olmak günah mıdır?
- CENAZE NAMAZI VE TELKİNİNE ÜCRET
- Bir şeyi çok istemek caiz midir; aşık olduğum kızla evlenmek için ısrarla dua edebilir miyim?
- Hanımıma olan bağlılığımı nasıl artırabilirim?
- Ters dönen bir böceğin kendisini doğrultamayarak ölmesi, kusurlu bir yaratılışın sonucu değil midir?
- Helâl Kazanç Kolay Harcanmaz
- Dini Hizmetlerde Önemli Bir Düstur: İstiğna
- Teveccüh-ü nâs (insanlardan tebrik, taktir ve alkış bekleme) hastalığından nasıl kurtulabiliriz?
- Gerçek zenginlik nedir?