Vesveselerin hikmeti ve vesveseden kurtulma yolları hakkında bilgi verir misiniz?
Değerli kardeşimiz,
Bu durumdan endişe etmek değil, buna sevinmelisiniz. Çünkü vesvese insana, bu gibi imani hakikatleri araştırması ve bununla imanını yükseltmesi için verilmiştir.
Bediüzzaman Said Nursi bu konuda şu tespitlerde bulunmaktadır:
"Hakâik-ı imâniyeden olan hayat-ı dünyeviyenin gurûbuna ve hayat-ı uhreviyenin tulûuna imkân-ı zâtî cihetinde gelen vehimler, yakîn-i imânîye zarar vermez."
"Hem,
yani, "Bir delilden neş'et etmeyen bir ihtimâlin hiç ehemmiyeti yoktur" olan kaide-i meşhure, hem usûlü'd-din, hem usûlü'l-fıkhın kaide-i mukarreresindendir."
"Eğer desen: 'Bu derece mü'minlere muzır ve müz'ic olan vesvese, ne hikmete binâen bize belâ olmuş?' "
"Elcevap: İfrata varmamak, hem galebe çalmamak şartıyla, asl-ı vesvese teyakkuza sebeptir, taharrîye dâîdir, ciddiyete vesîledir; lâkaydlığı atar, tehâvünü def' eder. Onun için, Hakîm-i Mutlak, şu dâr-ı imtihanda, şu meydan-ı müsâbakada, bize kamçı-yı teşvik olarak, vesveseyi şeytanın eline vermiş, beşerin başına vuruyor. Şâyet ziyâde incitse, Hakîm-i Rahîme şekvâ etmeli,
["Rahmetten kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım."(Buhârî, Bed'ul Halk: 11, Edeb: 76.; Müslim, Birr: 109; Ebû Dâvud, Salât: 18; Tirmizî, Mevakît: 65.)] demeli."
İlave bilgi için tıklayınız:
- Vesveseden nasıl kurtuluruz?..
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Ölüm sonrası hayatı anlatır mısınız?
- Ölüm yokluk mudur; bilgi verir misiniz?..
- Öldükten sonra hayat nasıl olacak?
- Layık olmayanlara dini anlatmak, öküzün boynuna inci takmak gibi mi olur? "Layık olmayanlara ilim öğreten, domuzların boynuna cevher, inci ve altın gerdanlık takan kimseye benzer." şeklinde hadis var mıdır; nasıl anlamalıyız?
- Ölüm Yokluk Mudur?
- Maide 67. ayeti "Tedbir almana gerek yok." şeklinde anlayabilir miyiz?
- "Ey Allah'ın Resulü, bazılarımız içinden öyle sesler işitiyor ki, onu (bilerek) söylemektense kömür kesilinceye kadar yanmayı veya gökten yere atılmayı tercih eder..." Vesvese ile ilgili bu hadis açıklar mısınız?
- Duanın kesin kabul olması ne anlama geliyor?
- HATİPLERİN DİKKATİNE
- Kur'an’da bütün dualara cevap verileceği belirtiliyor. Hâlbuki dualarımızın çoğu kabul olmuyor?