Bu evrenden sonra başka evrenler olacak mı?

Tarih: 28.08.2024 - 13:53 | Güncelleme:

Soru Detayı

"Bir gün gelecek, yer başka yere, gökler de başka göklere dönüştürülecek, insanlar gücüne karşı durulamaz olan bir tek Allah’ın huzuruna çıkacaklardır." (İbrâhîm Suresi – 48. ayet) "Düşünmediler mi ki, gökleri ve yeri yaratmış olan Allah, kendilerinin benzerlerini de yeniden yaratmaya kādirdir! Allah onlar için bir vade takdir etti, bunda kuşku yoktur. Ama zalimler inkârcılıktan başkasını kabullenmediler." (İsrâ Suresi – 99. ayet)
- Bu ayetlere bakarak: Kuranda varsayım yoktur, demek ki Arş'ın 7 Kat Semanın Kürsi'nin içinde bulunduğu bu kainat haricinde başka evrenler de vardır diyorlar. Ve kıyametten sonra da farklı dünyalar yaratılmaya devam edecektir diyorlar.
- Eğer dedikleri doğru ise imtihan, mükellefiyet kavramı kıyametten sonra da veya başka dünyalarda devam edecektir denilebilir mi?
- Hatta ayette hepsi için bir vade tayin edildiği yani bu evrenlerin hepsinin ayrı bir kıyameti olacağı söyleniyor. Doğru olabilir mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İlgili ayetlerin ifadelerinden soruda ima edilen kesin bir manayı çıkarmak ayetlerin sibak, siyak ve fahvasına uygun görünmemektedir. Zira benzetmelerde vech-i şebehin her iki tarafta da olduğu gibi mevcut olması gerekmez. Yasin suresinin son ayetlerinde yeniden dirilişi inkâra kalkan muarızlara karşı “insanın ilk yaratılışı”, “ikinci yaratılış” için bir delil gösterilmiştir.

Hâlbuki insan çok değişik unsurlardan meydana gelmiş olmasına rağmen, benzetmenin yapıldığı nokta sadece “nutfe”dir. Hatta istiare ve kinayelerde “Şu adamın bendi uzundur.” denildiği zaman gerçekten bendi uzun bir kılıcının olması gerekmez, boyunun uzun olması durumunda kılıcı hiç olmazsa bile bu söz doğrudur.

Başka dünyaların varlığına ima eden veya başka insanların olduğuna işaret eden teşbih, temsil ve istiarelerde nakizinin mevcudiyeti aranmaz.

İlave bilgi için tıklayınız:

Kıyamette yer ve gökler yok olduktan sonra tekrar yaratılacak mıdır?

Kıyametten sonra, kainat, gezegenler, yıldızlar, atomlar bugünkü haliyle de olacak mıdır?

Paralel evrenler ve uzaylılar hakkında Kuran ve sünnete bilgi var mı?

Yaşadığımız alemde içi içe girmiş başka alemler var mıdır?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun