Allah’a hacet mektubu olur mu?
- Allah’a hacet mektubu diye bir dua varmış, doğruluğu nedir, nasıl yapılır?
- Dileği olan kimse aşağıdaki duayı bir kağıda yazarak, bir akarsuya bırakır arkasından da 2. duayı okumaya devam ederse Allah’ın izniyle mutlaka olur.
- Dua: İlahi bi Muhammedin ve alihit tayyibine ikdi haceti. Muhammed aleyhisselam ve onun mübarek ehli beyti ve ashabı hürmetine dileğimi ihsan et. Allah’ım.
Değerli kardeşimiz,
- Esasen, “İlahi bi Muhammedin ve alihit tayyibine ikdi haceti. / Muhammed aleyhissalatü vesselam ve onun mübarek ehli beyti ve ashabı hürmetine dileğimi ihsan eyle Allah’ım.” diye dua etmenin bir sakıncası yok.
Ancak sorudaki tarzda bir dua şekline kaynaklarda rastlayamadık. İnternette senetsiz bilgiler vardır. Konuyu araştıranlara da müracaat ettiğimiz hâlde, böyle bir kesin bilgiye rastlayamadık.
- Aslında her dua bir hacet duasıdır. Çünkü her dua kişinin “kötülükten ve kötülerden uzak durmak veya hayrı ve iyiliği elde etmek” çerçevesinde yapılan ve bu konudaki ihtiyacını gidermeye yönelik bir duadır. Bazı alimlere göre, Hz. Peygamberin (asm) görme özürlü olan bir zata gidip abdest alıp iki rekat namaz kıldıktan sonra, ilgili duayı tavsiye etmesi de bir hacet duasıdır:
Gözleri görmeyen bir adam, Hz. Peygamber (asm) Efendimize gelerek gözlerinin tekrar görebilmesi için kendisinden dua istemiş, Hz. Peygamber (asm) ise: “İstersen dua edeyim, istersen de sabret. Zira sabretmen senin için daha hayırlıdır.” buyurmuştur. Adam: “Dua buyur!” deyince; Resulullah (asm), onun gereği gibi abdest almasını ve şu duayı yapmasını emretmiştir:
"Allah'ım! Peygamberin; rahmet peygamberi Muhammed ile senden istiyor ve sana yöneliyorum. Şu hacetimin yerine getirilmesinde (gözlerimin açılmasında) ben seninle (Peygamber ile) Rabbime yöneldim. Allah'ım, onu benim hakkımda şefaatçi kıl (onun hürmetine) duamı kabul buyur!
اللَّهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُكَ وَأَتَوَجَّهُ إِلَيْكَ بِنَبِيِّكَ مُحَمَّدٍ نَبِىِّ الرَّحْمَةِ إِنِّى تَوَجَّهْتُ بِكَ إِلَى رَبِّى فِى حَاجَتِى هَذِهِ لِتُقْضَى لِى اللَّهُمَّ فَشَفِّعْهُ فِىَّ ” (Tirmizî, Deavât, 118; İbn Mâce, İkâmetü’s-salât, 189; Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 4/138, No. 17279)
Ahmed bin Hanbel’in rivayetinde ayrıca “Adam (Hz. Peygamber’in söylediğini) yaptı ve şifa buldu.” ifadesi mevcuttur. (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 4/138, 17280)
Demek ki, bu hadis-i şerife uygun hacetimizi Allah Teala'ya iletmemiz sünnettir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Ezan ile kamet arası ne zamandır?
- Tevessül, ayet ve hadislere göre caiz midir?
- Verilmemiş fitreler sonradan verilir mi?
- Hadis-i Şeriften Deliller 2- Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in âmâ sahabeye kendisiyle tevessül etmesini emretmesi
- Hadis-i Şeriften Deliller 5- Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in “Sana Dua Edenlerin Hürmetine ve Bu Yürüyüşüm Hürmetine Senden İstiyorum” Sözü
- Hz. Ömer, Hz. Abbas’a giderek yağmur duası için onu vesile kılmıştır. Hz. Peygamber'in ruhu, kabir hayatında hayatta olduğu hâlde, neden onun hatırı için istememiştir?
- Kur'an'dan Deliller 3- Kavminin Hz. Musa (as)’a tevessülü
- Ayet okuyarak sevdiğim kişinin adını söylemek caiz mi, büyüye mi girer?
- Meleklerden ve rasullerden bize dua etmelerini istemek doğru olur mu?
- Kur'an'dan Deliller 5- Ona vesile arayın ayet-i kerimesi