Hz. Yunus’un ejderha öldürme olayı gerçek mi?

Tarih: 22.07.2024 - 14:09 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Hz. Yunus halkına gidip onları inanmaya çağırır ve onlar da Hz. Yunus’un bir ejderha ile savaşmasını isterler, Hz. Yunus kılıcını kuşanıp ejderhayı öldürür. Böyle bir rivayet var.
- Ejderha denilen varlık gerçekte yaşamamıştır bu rivayet doğru mu?
- Mardin’in ismi de buradan geliyormuş.
- Bahsedilen şey bir tur yılan olabilir mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu bilgiyi, Evliya Çelebi Seyahatname’de anlatır. Ancak hadis, tefsir ve tarih kaynaklarında bu bilgiyi bulamadık.

Evliya Çelebi ise Makdisi’ye dayandırdığı anlatımında Mardin kalesi hakkında sıra dışı bilgiler vermektedir. Anlatıma göre;

Musul civarında ikâmet eden Hz. Yunus (a.s.) yaz aylarında yayla niyetine Mardin dağına çıkardı. Burada kendisine mekân ettiği mağaranın ismi de hâlâ Yunus Nebi olarak geçmektedir. Onun yaşadığı dönemde bu dağın ismi ise Şahika idi. Dağda bulunan mağaralardan çıkan bir yılan onun ümmetinden birçok kişiyi yutunca, inanmayan bir kısım insanlar yılanı bir mucize gösterip öldürmesi durumunda kendisine iman edeceklerini beyan ettiler. Hz. Yunus ise eline aldığı taşla mucizesini gösterip yılanı öldürünce halktan 3.000 kişi ona iman edip onun yolunu takip ettiler. Bu dağdaki yılana binaen buraya Mar-Din (Deli-Yılan) adı verilmiştir. (Evliya Çelebi Seyahatnamesi, sad. Tevfik Temelkuran-Necati Aktaş, İstanbul, Üçdal Neşriyat, 1986, III-IV., s. 461)

Mardin’in kuruluş macerasını böyle anlatan Evliya Çelebi, o hadisenin tarihî kaynaklarda geçmemesinin, “Rum ve Yunan tarihçilerin, kendi Hristiyan inançlarına göre birçok hayaller yazmalarından” ileri geldiğini söyledikten sonra, anlattıklarının mübalağalı bir rivayet zannedilmemesi için tarihçi Makdisi’yi de kaynak olarak göstermiş.

Ancak tekrar ifade edelim ki, biz bu bilgiyi Makdisi dahil başka bir kaynakta göremedik.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun