Yeri durduran yüce dağlar mı?

Tarih: 27.06.2024 - 08:38 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Kus bin Said şiirinde bu cümlenin doğru çevirisi nedir?
 وجبال شوامخ راسيات ,
- Bu şiir وجبال شوامخ راسيات Cahiliye döneminde Kus bin Said’e ait , çeviride وجبال شوامخ راسيات yeri durduran yüce dağlardır diye tercüme ediliyor bu yanlış değil mi?
- Orijinalinde yer kelimesi yoktur doğru çevirisi sarsılmaz yüce dağlardır ya da yüce dağlar sarsılmazdır diye çevrilmesi gerekmiyor mu?
- Bu şiirin doğru çevirisi nedir? Sizin Arapçanıza göre nasıl çevrilmesi gerekir diğer dillerde nasıl çevrilmiş? Siz çevirebilir misiniz? Açıklayabilir misiniz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kus b. Saide’in şiirinde yer alan ilgili beyti ayetlerin ışığında açıklarsak:

a) İnsanlar …dağların nasıl dikildiğine (yerküresinin üzerinde nasıl yerleştirilip sabit kılındığına) bakmıyorlar mı?” (Ğaşiye, 88/19) mealindeki ayette dağların yüzeysel fiziki konumuna işaret edilmiştir.

b) (Allah) dağları irsa etti…” (Naziat, 79/32-33) mealindeki ayette zikredilen “irsa” kavramı da nasb etme manasında, tespit etmek, sabit kılmak anlamında yorumlanmıştır. (bk. Taberi, İbn Kesir, Kurtubi, ilgili yer)

c) “Yer küresi sizi sarsmasın diye oraya dağları yerleştirip tespit etti.” (Lokman, 31/10) mealindeki ayette dağların yeryüzü sakinlerine, özellikle insanlara yönelik sarsmayı, yörüngesinden çıkmayı önleyici olması gibi önemli bir faydasına işaret edilmiş,

d) “Dağları kazık yaptı.” (Nebe, 78/7) mealindeki ayette dağların yer küresine yerleştirilmesinin kazık gibi sağlam keyfiyetine vurgu yapılmıştır.

e) Kus b. Saide’nin şiirini öyle tercüme edenler bunu literal / harfi değil, tefsiri tercümesini yapmışlardır. Onun için anladıkları “yer” manasını da kullanmışlardır.

Harfi tercümesi şöyle olabilir:

“cibalün (öyle dağlardır ki)” “Şevamihu (çok yüksek ve yükseklerdedir”, “Rasiyatün (sağlam bir şekilde yere yerleştirilip tespit edilmiş):

Yani: (Allah’ın yarattıkları arasında) bir de yerin en yüksek yerlerinde ve en yüksek tümsekler olarak dağlar vardır ki, kelimenin tam anlamıyla perçinlenmiştir…

İlave bilgi için tıklayınız:

Kuss bin Saide, Efendimizin peygamberliğini haber vermiş mi?

Kus bin Saide ve Zeyd bin Amr hakkında bilgi verir misiniz?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 68
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun