Ölüm var mı?

Tarih: 25.06.2024 - 13:25 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ölüm nedir, varlığının delilleri nelerdir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle ifade edelim ki, kafesinden uçup göklere giden bir kuşa "yok oldu" denilmediği gibi, beden kafesinden uçup kabir âlemine giden bir ruh için de yok oldu denilmez.

Ölüm, yeni bir varlıktır. Anne rahminde olanların dünyaya gelmesi ne ise, dünyanın rahminde olan bizlerin de kabir âlemine gitmemiz aynıdır.

Demek ki ölüm yeni bir var oluştur, başka bir âleme göçmenin ve yolculuğun adıdır. Nitekim Kuran’da

“O, hanginizin daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır.” (Mülk, 67/2)

mealindeki ayette ölümün hayat gibi icad edildiği, hayat gibi var edildiği ve yaratıldığı bildirilmiştir.

Beden ile ruh, ampul ile elektrik gibidir. Ampul kırılınca elektrik yok olmuyor ve var olmaya devam ediyor. Biz onu görmesek de inanıyoruz ki, elektrik hâlâ mevcuttur. Aynen bunun gibi, insan ölmekle ruh vücuttan çıkıyor. Fakat var olmaya devam ediyor. Cenab-ı Allah ruha münasip daha güzel bir elbise giydirerek, kabir âleminde yaşamını devam ettiriyor. Bu sebeple Peygamberimiz (asm),

“Kabir ya cennet bahçelerinden bir bahçe ya da cehennem çukurlarından bir çukurdur.” (Tirmizî, Kıyamet, 26)

buyurarak, kabir hayatının varlığını ve nasıl olacağını bize haber veriyor.

Oturduğu evi terk edip başka yere giden bir kimse, asla yok olmamıştır, başka bir yere gitmiştir. Aynen bunun gibi, ölüm ruhun bedenden ayrılma olayıdır. Ölen ruh değil, bedendir. İnsan ise asıl olarak ruh demektir. Beden onun hanesi yahut elbisesi hükmündedir. Elbisenin değişmesiyle yahut parçalanması ya da yok almasıyla kişinin varlığına bir zarar gelmez.

Bu dünya hayatında bize bu bedeni giydiren ve kâinatla olan münasebetimizi böylece kuran Rabbimiz, bizi bu âlemden göç ettirdiğinde ruhumuzu bu elbiseden ayırmakta, bu binadan çıkarmaktadır. Berzah dediğimiz kabir hayatından sonra, insanlar ebedi bir hayat için yeniden diriltildiklerinde, yani ruhlara o âleme uygun bedenler verilecektir. Ölüm yokluk değildir, hiçlik değildir.

Vücut ve var olma haddi zatında nimettir. Hayat ise nimetlerin en büyüklerinden sayılmaktadır. Madem ölüm de bir mahluktur ve hayatın devamına vesiledir. Öyleyse bu ölüm de nimettir ve güzeldir.

Ölüm Hayat Görevinden Terhis Olmaktır

Evet, ölüm inanan bir insan için dünya hayatına ait bütün ağırlıklardan ve vazifelerden kurtulmak ve azade olmaktır. Askerin zorlu bir talim ve eğitim sürecinden sonra terhis alması asker için ne ifade ediyorsa, ölüm de mümin için aynı şeyi ifade ediyor.

Ölüm, her fiilin sahibi olan Allah’ın intizamlı olarak yarattığı bir terhistir, tebdil-i mekândır. Ölüm bu fâni, boğucu, kederli, meşakkatli ve sıkıntılı dünya hayatından, insanın asıl vatanı, ebedî saadet yurdu olan mesrur, mutlu, lezzetli istirahat yeri olan cennete gitmesidir. Ölüm, sevkiyattır. İnsanın mahiyetine dikkat ile bakıldığında dünya için değil, ahiret için yaratıldığı anlaşılır. Beka aşkı, cami’ fıtrat, nihayetsiz arzu ve emeller dünya için değil, ahiret içindir.

Ölüm Hayat Görevinden Paydostur

Evet, ölüm mümin için bir paydostur. Nasıl ki ağır bir işte akşama kadar çalışan birisi için paydos düdüğü lezzet verir. Çünkü bu paydos onu ruhen ve bedenen rahatlattığı gibi, evine, çoluk çocuğuna kavuşmaya ve istirahate de vesile olur. Aynı şekilde ölüm dünya sıkıntılarından kurtulmaya bir paydostur; ebedî bir istirahate ve mutluluğa açılan bir kapıdır.

Ölüm Yer ve Mekân Değiştirmektir

Evet, nasıl ki bir kişi bulunduğu mekândan ayrıldığında, artık o mekân itibariyle yok olmuş olsa da başka bir mekânda olması hasebiyle hakiki yokluğa gittiği söylenemez. Ölüm de mümin için yok olmak, hiçliğe düşmek değil, sadece bir mekân değiştirmektir.

Ölüm, insanları ebedî olarak yok eden bir idam ve hiçlik değildir. Ölüm, bir daha toplanmamak üzere ceset ve cismin dağılıp sönmesi ve dağılması da değildir. Ölüm, dost ve ahbaplardan ebedî olarak ayrı düşmek de değildir.

Ölüm Yeni Bir Bedene Bürünmektir

Evet, ölüm mümin için kararsız ve fâni bir vücudu bırakıp, daha sağlam, daha mükemmel bir vücut kazanmaktır. Yani terleyen, ufak bir soğuk almakla hemen hastalanan, devamlı olarak değişen, ihtiyarlanan bir bedeni bırakıp, mükemmel ve kusursuz bir bedene kavuşmaktır.

Ölüm Ebedi Hayata Geçiştir

Ölüm mümin için sonsuz hayata bir davetiye bir başlangıç bir köprü bir giriş bir girizgâhtır.

Ölüm, yüzde doksan dokuz ahbab ve dostların toplandığı berzah âlemine açılan kapıdır. Başta İki Cihan Serveri Peygamber (asm) Efendimiz olmak üzere, bütün enbiyaya, evliya ve dostlarımıza kavuşmaktır...

Ölüm Yeni Bir Var Oluştur

Ölüm yokluk değildir, daha güzel bir âlemin kapısıdır. Nasıl ki toprak altına giren bir çekirdek görünüşte ölüyor, çürüyor ve yok oluyor. Fakat gerçekte daha güzel bir hayata geçiş yapıyor. Çekirdek hayatından ağaçlık hayatına intikal ediyor.

Aynen bunun gibi, ölen bir insan da görünüşte toprağa giriyor, çürüyor ama geçekte berzah ve kabir âleminde daha mükemmel bir hayata kavuşuyor.

İlave bilgi için tıklayınız:

Ölüm Nedir?

Ölüm nedir, nasıl anlaşılmalıdır? (Video: Dr. Ahmet ÇOLAK)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun