Nefsime yenilmekten korkuyorum?

Tarih: 21.05.2024 - 10:14 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Başarılı olmak istiyorum ama korkuyorum. Başarılı olmak istiyorum bazı şeylerde en iyisi olmak istiyorum ama nefsine yenilmekten korkuyorum haramlara günahlara girmekten korkuyorum Rabb'imin rızasını kazanmaktan korkuyorum çalışırken Rabb'imin rızasını düşüneyim diyorum bu sefer ne oluyor bilmiyorum tüm çalışma isteğim gidiyor ama hırslı olunca bazı şeylerde en iyisi olmak isteyince çalışıyorum neden Allah rızasını düşününce çalışamıyorum?
- Bir de en iyisi deyince de korkuyorum Allah in her şeye gücü yeter Peygamberlerden iyi olamam Tövbe Haşa şirk koşmuş gibi hissediyorum yardımcı olur musunuz?
- Hırs yapayım diyorum korku nefsine yenilip Rabb'imin rızasın kazanamayacağım diye bana yardımcı olur musunuz lütfen?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hayatta çok başarılı olmak ve idealist olmak isteyen bir insan öncelikle hayatın bir gerçeği ile ilgili şu çerçeveyi kabul ederek plan yapmalıdır: 

Yüce Yaratıcımız her insanı farklı derecelerde ve değişik kabiliyet ve yeteneklerde yaratmıştır. Bundan dolayı herkesin her alanda mükemmel olması mümkün olmadığı gibi, belirli bir alanında en iyisi olması herkes için mümkün değil.

Bu bilinç ve kabul içinde elbette ki kişi, yaptığı işi ve mesleği ne olursa olsun elinden gelenin en iyisini yapma niyetinde olmalıdır. Çünkü hem Allah’ın kendisine verdiği yetenekleri azami derecede kullanması hem üstlendiği görevi en iyi şekilde yapması hem de topluma karşı olan sorumluluğu gereği elinden gelenin en iyisini yapma sorumluluğu vardır.

Ancak en iyisini yapmak demek, yeteneklerinin ve diğer imkânlarının el verdiği kadar elinden gelenin en iyisini yapmak demektir. Yoksa herkesten, mesela sizin ifadenizle peygamberlerden daha iyi yapmak, gelmiş geçmiş insanlardan daha üstün şeyler yapmak anlamında değildir. Zaten yapmak istese sınırlı kabiliyetler buna her vakit izin vermez.

Bundan dolayıdır ki, elinden gelenin en iyisini yapmak istemek kişiyi manen mesul etmez. Allah’ın rızasını kazanmasına mâni teşkil etmez. Bilakis, Allah’ın kişiye verdiği kabiliyetleri en iyi şekilde değerlendirmek, insanlığa faydalı olmak, kabiliyetin Allah’tan geldiğini ve onun kudreti ile yaptığını bilmek şartıyla, ibadet hükmüne geçer. Çünkü kişinin yaptığı iş ne olursa olsun, az-çok, hatta en üst derecede olsun, bunda insanın hissesi zahiren bir ise ona o yetenekleri veren, başarması için akıl, duygu ve diğer cihazlarla donatan, kâinatı onun emrine veren Halıkımızın hissesi hakikatte bindir. Bu hisseyi bilen insan fahre ve gurura kapılmaz, kendisine bu nimetleri verene şükreder.

Elinizden gelenin en iyisini yapmak sizin motivasyonunuzu kırmasın, tam aksine motivasyon kaynağınız olsun. 

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun