Kadının kocasına itaat etmesiyle ilgili hadisleri nasıl anlamalıyız?

Kadının kocasına itaat etmesiyle ilgili hadisleri nasıl anlamalıyız?
Tarih: 31.01.2022 - 15:21 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu hadislerin bir kısmı sahih değildir; güvenilir kaynaklarda yoktur.

Sahih olanlarının da birçoğu bağlayıcı, evrensel din kuralı getirmez, belli şartlara bağlı çözümler ve tavsiyelerdir.

İtaati emreden sahih hadislere (aynı manada ayetler de vardır) gelince bunların bir genel şartının bulunduğunu unutmamak gerekir. Bu genel şart, bir şeyi isteyen, emreden kocanın bunu yaparken kendinin de -bu emir ve istek konusunda- Allah'a itaat ediyor olmasıdır; başka bir deyişle kocanın isteğinin Allah'ın muradına, rızasına, emir ve yasaklarına aykırı düşmemesidir.

Aile bir kurumdur, bir birliktir.

Her kurumun, her birliğin bir düzeni, her düzenin kuralları vardır. Bu kuralların uygulanmasını denetlemek, kurumu ve birliği yönetmek, gerektiği zaman son sözü söylemek, karar vermek için de bir yöneticiye ihtiyaç vardır.

Ailede reis, yönetici kocadır; hem ailenin geçimini sağlar, hem de birliği yönetir.

Müslümanların bütün işleri danışma ile olacağından, elbette aile işlerini karısına, çocuklarına ve gerektiğinde başkalarına da danışır. Allah'a itaat (din kurallarının ve ahlakın dışına çıkmamak) ve danışma olduktan sonra aile reisine itaatin ne sakıncası olabilir.

Kadın olsun, erkek olsun bir işe giren, bir memuriyet alan kimse patrona, amire itaat ediyor; bunda onur kırıcı, hak ve özgürlüklere aykırı bir durum bulunmuyorsa -sözleşme ve doğum yoluyla karşılıklı hak ve yükümlülüklerin oluştuğu aile hayatı içinde- kocaya, babaya, anaya itaat etmekte de sakınca bulunmaz.

Sakınca, buyuranların / yönetenlerin danışmayı terk etmeleri ve din kurallarının dışına çıkarak nefislerine uymalarından ileri gelmektedir...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun