Kira sertifikasının zekatı nasıl verilir?

Kira sertifikasının zekatı nasıl verilir?
Tarih: 22.12.2021 - 12:03 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Birikimlerimi bir katılım bankasında kira sertifikası (sukuk) alarak değerlendirmeye çalışıyorum.
- Birikimlerimin zekâtını, kira sertifikası getirilerinden gelen paradan mı yani kira gelirinden mi vermemiz gerekiyor?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kira sertifikası (sukuk), “her türlü varlık ve hakkın finansmanını sağlamak amacıyla varlık kiralama şirketi (VKŞ) tarafından ihraç edilen ve sahiplerinin bu varlık veya haktan elde edilen gelirlerden payları oranında hak sahibi olmalarını sağlayan menkul kıymet” olarak tanımlanır (bk. Kira Sertifikaları Tebliği, 2013, md. 3/h).

Türkiye’deki yasal düzenlemeler kapsamında varlık kiralama şirketleri; icare / kiralamaya, alım-satıma, ticari ortaklığa, eser (istisna’/sipariş) sözleşmesine ya da bu sayılanların birlikte kullanılması esasına dayalı sertifika çıkarabilme hakkına sahiptir.

Kira sertifikalarının (sukukun) zekâtının nasıl verileceği hususu, bunların uygulama şekillerine göre değişmektedir:

1. Bir varlığın sahipliğini temsil eden hissenin satın alınması ve ardından da ilgili kuruluşa geri kiralanması esasına dayalı “icare” sukukunda kişi, sahip olduğu varlığın kendisinin değil de bunun kira gelirinin zekâtını verir.

2. Bir varlığın sahipliğini temsil eden hisse üzerinden alışveriş yapmaya dayalı “murabaha”, ticari ortaklığa dayalı “mudarebe ve müşareke”, nitelikleri belli bir eserin ücret karşılığında imal edilmesini konu edinen istisna’ (sipariş) sukukunda ise kişi; sahip olduğu varlıkların bizzat kendileri üzerinden ticaret yaptığından, bu tür varlıkların kendileri ve kârlarının toplamı üzerinden zekât verir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun