Kardeşim bizim istemediğimiz bir kişiyle yuva kurmak isterse ne yapabiliriz?

Kardeşim bizim istemediğimiz bir kişiyle yuva kurmak isterse ne yapabiliriz?
Tarih: 27.05.2020 - 20:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Kardeşim benim ve kardeşlerimin istemediği bir kişiyi seviyor. Biz o kişiyi istemiyoruz, çünkü içki içiyor ve uyuşturucu kullanıyor. Ama kardeşim vazgeçmiyor.
- Bu durumda bizim ne yapmamız gerekir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle kardeşinizin dünya ve ahiret saadeti ile ilgili duyarlılığınızdan dolayı sizi ve diğer kardeşlerinizi tebrik ederiz. Kardeşlerin birbiri için taşıması gereken endişeyi taşıyorsunuz. Çünkü evlilik, ebedi bir yol arkadaşlığıdır. İsabetli olmayan evlilikler kişiye iki dünyasını da zindan edebilir. Kardeşlerin buna kayıtsız kalması beklenemez.

Ancak unutmayalım ki, endişe etmek sizi onun eş seçiminden dolayı sorumlu kılmaz. Birinci derece sorumluluk ona aittir. Sizler hukuki olarak ona müdahale edemeyeceğiniz gibi, eş seçiminde kimi isteyip kimi istemediği konusunda da müdahaleci olamazsınız. Yanlış bir evliliğe adım attığını anladığınız zaman, görüşlerinizi bildirir, doğru bildiklerinizi anlatır, ikna etmeye çalışır, ama nihai kararı ona bırakırsınız.

Bununla beraber, bu kişi sizin öz kardeşiniz olduğuna göre, sizin kadar dini konulara duyarlı olması beklenir. Eminiz ki, Müslüman hiçbir kadın, Allah’ın haram kıldığı şeyleri, özellikle de beden ve ruh sağlığını etkileyen en büyük günahları işleyen birisi ile evlenmeyi düşünmez.

Dolayısıyla muhtemelen de evleneceği eş adayını sizler çok iyi tanımıyor olabilirsiniz, ön yargı ve duyumlarla hareket ediyor da olabilirsiniz. Çünkü Anadolu’da dini hassasiyeti olmayan insanlar için bazen “içki içer, uyuşturucu kullanır” gibi genel ifadeler söylenebiliyor. Bu konuyu duyumlarla, algılarla değil de iyice araştırdıktan sonra karar vermeniz daha doğru olur.

Diyelim ki, kardeşimizin evlenmeyi düşündüğü eş adayı sizin tarif ettiğiniz gibidir. Bu konuda endişelerinizde haklısınız. Onun mutluluğunu sarsması kesin olan bu yanlış evlilikten vazgeçirmek için söylenecek söz ve uygulanacak stratejileri genel anlamda şöyle özetleyebiliriz

1) Öncelikle sık sık nasihat ve öğüt vermek ve böylece onu karşınıza almak yerine, onun duygularına ayna olun ve yanınıza almaya alışın, size yakınlaşmasını sağlayın. Yani onun duygularını ve düşüncelerini yargılamadan, yorum yapmadan anladığınızı sık sık hissettirin.

Mesela şöyle denilebilir:

“Seni anlıyoruz, o kişiyi çok seviyorsun ve bunun için de mutlu olacağını düşünüyorsun. Ebedi sürecek bir yolculuğa sevdiğin bir insanla çıkmak istiyorsun. Bu aslında çok güzel bir duygudur. Biz de senin mutlu olmanı, mutlu olacağın kişiyle evlenmeni istiyoruz.”

Daha sonra içgörü kazanması ve olayın farkına varması için, yine yargılamadan, karşı tarafı suçlar bir eda içine girmeden, sadece kafasında ufak ufak soru işaretleri oluşturabilirsiniz.

Mesela, kızmadan, öfkelenmeden şefkatli ve sevecen bir ses tonuyla, “Onun içki ve uyuşturucuyu bırakacağından emin misin? Veya içki ve uyuşturucu bağımlısı olmayacağından emin misin? Onu çok iyi tanıdığına emin misin?  İçki ve uyuşturucu evliliğin de hayatın da sağlığın da düşmanıdır. Kişi vaz geçeceğini ve düzeleceğini söyleyebilir. Bu konuda samimi de olabilir. Fakat sen böyle olacağına emin misin?” gibi dikkat çekici ve düşündürücü ifadeler söylenebilir.

2) Eğer adayın içki içip, uyuşturucu kullandığından eminseniz, kardeşinizi günah ve cehennem ateşiyle korkutmanın yanında, aynı lezzeti içinde hazır elemi anlatmanız daha etkili olabilir. Yani içki ve uyuşturucu müptelalarının dünya hayatında nasıl sıkıntı çektiklerini, eşlerini dövüp, paralarını içkiye yatırdıklarını, eşlerini ihmal ettiklerini, Allah onlara evlat verdiğinde onları da ihmal ettiklerini, onlara da aynı şekilde davrandıklarını anlatabilirsiniz. Bilimin; uyuşturucu ve içki müptelası anne-babaların çocuklarının da ileride bu illete müptela olmalarının yüksek bir ihtimal olduğunu ispatladığını söyleyebilirsiniz.

3) Bu yolla da bir ilerleme elde edemezseniz, yine de kardeşiniz ve eş adayını eleştirmeyin. Çünkü siz onları eleştirdikçe, kardeşiniz savunmaya geçecek, eş adayının nasıl iyi birisi olduğunu savunacaktır, dolayısıyla sözleriniz de tesir etmeyeceği gibi, kardeşinizin düşünceleri de pekişecektir. Yani, “Sen nasıl bir insansın, bunu nasıl düşünürsün.” veya “O adamı sevmedik, beğenmedik, onun gibi birisiyle evlenmeyi nasıl düşünürsün?” gibi kişiliklerini, inançlarını ve değerlerini hedef alan eleştiriler yapmaktan kaçının. 

Bunun yerine sadece içki, kumar ve uyuşturucu kullanmanın manevi zararlarının yanında, dünyevi zararlarını, doğuracağı muhtemel trajedileri, neden olacağı sağlık sorunlarını çevrenizden veya medyadan örneklerle anlatabilirsiniz. Özellikle içki yüzünden eşlerini fiziksel ve ruhsal olarak sarsan, çöküntüye uğratan erkeklerden dolayı evliliklerin boşanma ile sonuçlandığını; içki ve uyuşturucu kullananların normal bir ruh haline sahip olmasının zor olduğunu, zaten kötü psikoloji yüzünden bu illete bulaştıklarını söyleyebilirsiniz.

Yani doğrudan içkiyi, uyuşturucuyu, dinden uzak bir hayatı hedef alın...

4) Siz, uzun süredir kardeşinizin evliliğine karşı çıktığınız için, size karşı ön yargılı bakış açısı kazanmış olabilir. Onun evliliğini istemediğinizi, eş adayına karşı ön yargılı olduğunuzu, hatta kıskandığınızı vb düşünebilir. Onun için onu ikna etme çalışmalarınız etkisiz kalabilir.

Bunun yerine ikna için siz değil de mümkünse, alanında iyi olan, eğitimli, saygın ve tarafsız birisiyle onu buluşturmaya çalışın. Böylece ona inandığı, güvendiği, saygı duyduğu için gerçekleri görme ve ikna olması daha kolay olabilir.

5) Aşkın gözü kördür, sevdiğinde hata görmez, sadece iyi yönlerine odaklanır. Bu bilimsel olarak da ispatlanmıştır. Onun için kardeşiniz, evlenmeyi düşündüğü kişiye aşık olmuşsa, muhtemelen onun kusurlarını görmüyordur, siz göstermeye çalışsanız da o algılayamayacaktır.

Bunun için elinizden geldiği kadar evlenme sürecini  uzatın, nişanı uzatın, nişanlandıysa düğünü uzatın. Belki bu süre içinde duyguları biraz da olsa değişebilir, duygular değişse düşünceler de değişmeye başlar.

6) Bol bol dua edin ve Allah’tan kardeşiniz hakkında hayırlı olan neyse kalbine onu koymasını isteyin.

Şu duaları sık sık tekrar edelim:

"Allah'ım, senden kendim ve onun için dünyada ve âhirette af ve âfiyet istiyorum."

“Ey Rabbimiz, bize dünyada da güzellik ver, ahirette de güzellik ver. Ve bizi cehennem ateşinin azabından koru.” 

“Allah’ım! İçimi dışımdan daha hayırlı yap ve dışımı da ıslah eyle!”

“Allah’ım, gönlümde olanı, hakkımda hayırlı eyle; hakkımda hayırlı olanı da gönlüme razı eyle.”

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun