Ayette dil yabancı muhatap Arap deniliyor, muhatap tüm insanlık değil mi?

Tarih: 03.10.2018 - 12:44 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ayet: Ve eğer O’nu (Kitab’ı), yabancı dil bir Kuran kılsaydık, mutlaka: “O’nun ayetleri açıklanmalı değil miydi?” derlerdi. Araba yabancı dil mi? De ki: “O, iman edenler için hidayet ve şifadır. Ve mümin olmayanların kulaklarında vakra vardır. O (Kuran), onlara karşı körlüktür (şifa ve hidayet değildir). İşte onlara uzak bir yerden seslenilir.” 
Soru 1: Eğer Kuran başka bir dilde inseydi Araplara itiraz hakki doğacaktı, şu halde Kuran’ın Arapça inmesi diğer dil ve ırk sahiplerine bu ayete göre itiraz hakki verir mi?
Soru 2: Ayette dil yabancı muhatap Arap deniliyor, muhatap tüm insanlık değil mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Ayette her kavme kendi diliyle -o Peygamberin kavminin diliyle- Kitap indirildiği vurgulanıyor. Aksi halde anlaşılmaz bir kitap olurdu.

İlk muhataplar için böyle olması zorunludur. Çünkü anlayabilecekleri bir dil varken peygamber de aynı dili konuşuyorken Kitab’ın anlamadıkları başka bir dilde indirilmesi makul olamaz.

Bu durum Kur'an’ın evrenselliğine aykırı değildir. Çünkü sonraki muhataplar tercüme vb. yollarla bu Kitapta olanlardan haberdar olabilirler.

Ayrıca Kur'an’ın belağat, fesahat gibi mucizelerinden başka onlarca mucize yönü vardır. Nitekim Kur'an’ın sadece mealini okuyarak verdiği bilgileri öğrenen ve bunun mucize olduğunu gören nice araştırmacılar Müslüman oldular ve günümüzde de Müslüman olmaya devam ediyorlar.

İlave bilgi için tıklayınız:

Neden Kur'an dili Arapça'dır? Bunu milliyetçilik olarak düşünenlere ...
- Kur'an sadece Araplara mı gönderilmiştir?
Kur'an'ın mucizelik yönleri kırk tanedir deniliyor; bunu nasıl anlamak ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun