Ben oy kullanmak istemiyorum, günah mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Oy kullanmamak günah değildir. Bununla birlikte müslümanların öncelikli olarak dini değerlerine, vatanına ve gelecek nesillere faydası olduğuna kanaat getirdiği kadroya yönelik oyunu kullanmayı kendisi için vatandaşlık ve vicdani bir sorumluluk olarak görmesi gerekir.
Devlet başkanının belirlenmesinin gerekliliğine ve önemine binaen itikadi eserlerde bu konuya geniş yer verilmiştir. Ehl-i sünnet alimleri müslümanların yöneticilerini belirlemesinin kendileri için bir zorunluluk olarak dile getirmişlerdir. Matüridi mezhebi alimlerinden Ebu'l-Muin en-Nesefi'ye göre Müslümanlar arasında dini hükümleri yerine getirmek, cezaları uygulamak, ordularını silahlarla donatmak, zekâtları toplamak, ülkenin sınırlarını korumak, güvenliği sağlamak, cuma ve bayram namazlarını eda etmeyi temin etmek, Müslümanlar arasındaki tartışmaları önlemek, adâleti tesis etmek gibi birçok sebeplerden dolayı imamın tayin edilmesi vâciptir. (Nesefi, Tebsıratü’l-Edille, s. 1103.)
Nesefi'nin bu görüşüne göre müslümanların devlet başkanını seçmeleri farz-ı kifaye olarak görülebilir. Böylelikle seçimle devlet başkanının belirlendiği ülkelerde müslümanların ferdi olarak oy kullanmaması dini bir mesuliyet doğurmamakla birlikte bütün müslümanların oy kullanmaktan kaçınması onları dinen sorumlu kılar.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İlk Maturidi kelam eserleri nelerdir?
- VAKFEDILEBILEN MAL ÇEŞİTLERİ ŞUNLARDIR
- Anadilde eğitim ve savunma (mahkeme) konularına İslam'ın bakışı nedir?
- Kul hakkı nasıl ödenir?
- Mazlum müslümanların zalim idareye karşı tavırları nasıl olmalıdır?
- Protesto gösterilerine katılmanın dini açıdan bir sakıncası var mı?
- Kadın-erkek eşitliği söz konusu mudur?
- Kin ve düşmanlık, hikmet açısından neden zulümdür?
- Başkasının fikrine peşin olarak hatalı denilebilir mi?
- Her doğruyu her yerde söylemeye hakkımız var mıdır?