Tedaviye gelmeyen hastayı, gelmiş gibi göstermek caiz mi?

Tarih: 09.04.2018 - 10:39 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Rehabilitasyon merkezindeki bir fizyoterapiste patronu gelmeyen hastayı gelmiş gibi göstertiyor.
- Devlet, engelli raporu olan hastaya, kaydolacağı herhangi bir rehabilitasyon merkezinde haftada 2 saatten ayda 8 saat tedavi olma hakkı tanıyor. Kaydolduğu kuruma ise belli bir ödenek çıkarıyor. Kurum sahibi bu ödenekten gelen parayla çalışanlarının maaşlarını ödüyor.
- Yalnız; devlet ödeneği hasta kuruma kaydolmuş diye peşin peşin vermiyor. Hasta tedaviye girmişse veriyor. Yani bu durumda kurumun ödeneği alıp çalışanlarının maaşını ödemesi hastaların gelip tedavi olması şartına bağlı. 
- Şimdi bazı hastalar kuruma geliyor seansa girmiyor, bahçede biraz oturuyor muhabbet edip gidiyor. Ya da hasta, kurum sahibinin yakını oluyor. Raporunu kuruma verip seanslara hiç gelmiyor kendi rızasıyla. Ve yahut normalde tedaviye gelen bir hasta 15-20 günlüğüne tatile çıkıyor ve seanslara gelmiyor o süreçte.
- Fizyoterapistin de günlük tutması gereken bir defteri var. Hastanın gelip tedavi olup olmadığı ile alakalı. Kurum sahibi diyor ki :
" Bu hastanın gelip gelmemesi beni ilgilendirmez. Gelmek isterse gidip onu aldırtırım. (Kurum hastalara servis tahsis ediyor.) Ama kendisi gelmiyor. Farazi bir örnek hastalar yazın hava sıcak diye 1 aylığına gelmezlerse ben ödeneğimi alamayacağım, çalışanlarımın da maaşını cepten ödemek zorunda kalacağım. Benim aleyhime sistemde bir açık var."
diyor. Bunu kapatmak için de fizyoterapistin tuttuğu deftere hasta gelmedi yazdırtmıyor, geldi diye yazın diyor. Fizyoterapist yaptığı akit gereği haftalık 40 saat orda bulunuyor. Gelen hastayı alıyor. Gelmeyenlerde de böyle bir duruma maruz kalıyor.
- Sonuç olarak bu işte kimin ne gibi mesuliyetleri var?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Devlet ancak gelip tedavi olana para ödüyorsa, gelmeyeni, tedavi olmayanı gelmiş ve olmuş gibi göstererek para almak caiz değildir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun