Televizyon veya internet yoluyla tebliğ yaparken para kazanmak haram mı?
- Ramazan ayında veya herhangi bir zaman televizyona bazı hocalar tebliğ yapıyorlar. Fakat bu işten para kazanmıyorlar mı, bu günah olmaz mı? Tebliğ işine para katışmış olmuyor mu?
- Televizyon veya internet yoluyla tebliğ yaparken bir kuruş kazanmak bile doğru gelmiyor. Haram değil midir?
Değerli kardeşimiz,
Tebliğ, imamlık, müezzinlik, din öğretmenliği gibi ibadet olan vazifelerden ücret almak aslında caiz görülmemişti. O dönemlerde bu işlerle meşgul olanların geçimini (ücret değil, geçim) devlet karşılıyordu.
Sonra devlet bundan vazgeçti, o vazifeleri yapanlar da maişetlerini kazanmak için başka işlerle meşgul olamadıklarından geçim sıkıntısına düştüler ve fukaha zarureten ücret almayı caiz gördüler.
Bu ücretten maksat da doğrudan hizmet verilenden alınan ücrettir; mesela kadı hüküm veriyor, taraflardan ücret alıyor, muallim dini ve Kur'an'ı öğretiyor, öğrettiğinden ücret alıyor, imamlık yapıyor namaz kıldırdığı cemaatten ücret alıyor.
Bugün genellikle bu çeşit hizmetleri yapanlar, hizmet verdikleri şahıslardan ücret almıyorlar; ya devlet maaş veriyor ya -soruya gelecek olursak- bu işten menfaat sağlayan tv sahibi ücret veriyor.
Bu tv.lerde yapılan konuşmalar farz-ı kifaye olan din tebliğ ve öğretimine girerse ve yapan da farz-ı kifayeyi yerine getirmek için yapıyorsa şu kayıt konabilir:
Hoca, kendisine para verilmese dahi bunu yapmalıdır; yapma niyetinde ve fiilinde olmalıdır. Para beklemeden bu vazifeyi yapan bir kimseye doğrudan hizmet verdiği şahıslar değil de bir üçüncü şahsın para vb. vermesi caiz olsa gerektir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Aylık ücretli abonelik ile indirim kazanmak helal mi?
- Kontrol mühendisine rüşvet vererek ekstra işler almak caiz mi?
- Linke tıklayıp beğenmeniz karşılığında para kazanmak helal mi?
- Özel finans kurumlarına para yatırmak ve buralardan kredi kullanmak caiz midir? Finans kurumları (faizsiz banka) ile bankalar arasındaki fark nedir?
- Spor ve film yoluyla para kazanmak caiz mi?
- Öğrenim ücretine vade farkı almak faiz mi?
- Vekalet yoluyla murabaha (peşin alıp vadeli satmak) caiz mi?
- Devlet kurumundaki ödenek fazlalığından çalışanların istifade etmesi için, fazla mesai yazmak caiz midir? Alınan ücret helal olur mu?
- Kairos, Getmyads, Scam, Hyip, Get My, Mglobally, Affiliate helal mi?
- Diliyle tebliğ yapmada zorlanan kişi ne yapmalı?