Evlenmek Peygamber Efendimizin sünneti ise, İhya isimli eserde geçen bir rivayete göre, evlenmenin bir başka peygamberin de sünneti olması, bir çelişki değil midir?

Tarih: 28.09.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İlgili hikâyeyi şöyle tercüme edebiliriz:

“Rivayet edilir ki, eski ümmetlerde -Allah’a kulluk ve ibadet etmede- bütün akranlarından üstün olan bir âbid vardı. O devrin peygamberine onun bu güzel hali anlatıldı. Peygamber: 'Eğer sünneti terk etmeseydi çok iyi bir insan olurdu.' diye cevap vardı. O âbid  peygamberin bu sözünü duyduğu zaman oldukça üzüldü ve söz konusu peygambere (hangi sünneti terk ettiğine dair) konuyu sordu. Peygamber: 'Evlenmeyi terk etmişsin.' dedi. Adam, 'Ben evlenmenin haram olduğunu söylemiyorum, fakat ben fakir bir kimseyim, zaten insanlara yüküm / yardımlarına mutacım (bir de kalkıp nasıl evlenebilirim!..)' dedi. Peygamber: 'Ben sana kızımı vereceğim.' dedi ve O nebî aleyhisselam kızını onunla evlendirdi." (İhya, 2/24).

Öyle zannediyoruz ki, soruya esas teşkil eden şu iki kelimedir: “Sünnet” ve “Nebî aleyhisselam.” Bunlar bizim Peygamberimizi (asm) çağrıştırdığı için ifadede bir çelişki düşünülmüştür.

Halbuki burada zikredilen “Sünnet” kavramı, bütün peygamberlerin takip ettiği yol manasınadır. Hz. Âdem (as)’den beri -birkaç tanesi müstesna- bütün peygamberler evlenmiş ve bu onların sünneti olmuştur.

Rivayette geçen “en-Nebî aleyhisselam” ifadesi de her peygamber için kullanılan bir tabirdir. Özellikle Arapçasında  en sonunda el takısı almış şekilde kullanılan “EL-NEBΔ kelimesi “yukarıda söz konusu ettiğimiz peygamber” manasınadır.

Bu sebeple, bu konunun bizim Peygamberimiz (a.s.m) ile bir ilgisi yoktur. Ve dolayısıyla bir çelişki de söz konusu değildir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun