Melekler Kur'an-ı Kerim okur mu, yoksa sadece dinler mi?
Değerli kardeşimiz,
Hadis kaynaklarında diğer meleklerin Kur’an okuduklarına dair bir bilgiye rastlayamadık. Ancak, diğer zikirleri dinledikleri gibi, Kur’an’ı da dinlerler ve okuyanlara dua ederler.
“Arşı taşıyanlar ve onun etrafında bulunan melekler, hamd ile Rablerini tesbih edip ona iman ederler ve müminler için şöyle mağfiret diler ve dua ederler: 'Rabbimiz! Senin rahmetin ve ilmin her şeyi kuşatmıştır. O halde, tövbe edenlerin ve yoluna uyanların günahlarını bağışla ve onları cehennem azabından koru! Rabbimiz! Onları ve atalarından, eşlerinden ve nesillerinden sâlih olanları kendilerine vaadettiğin “Adn” cennetlerine koy. Şüphesiz ki sen, her şeye galipsin, hüküm ve hikmet sahibisin.' ” (Mümin, 40/7 ve 8).
Bu ayetlerde, kulluklarını yerine getiren müminler için, meleklerin dua ettikleri bildirilmektedir. Kulluk vecibelerinin başında Kur’an okumak gelir; demek ki melekler, onu da dinlerler.
Aşağıdaki hadis de meleklerin Kur’an’ı dinlediklerini görmek mümkündür:
Hz. Bera anlatıyor: “Bir adam, yanında iki iple bağlı olan atı olduğu halde, Kehf Suresi'ni okumuş, bir bulut gittikçe yaklaşarak onu kuşatıvermiş ve bundan ötürü at ürkmeye başlamıştır. Sabahleyin bu olayı Hz. Peygamber (a.s.m)’e anlattı. Efendimiz (asm) “O bir sekinedir, Kur’an sebebiyle inmişti.” buyurdu.(Buharî, Fadailu’l-Kur’an,11; Müslim, Musafirin, 240). Bu hadiste “sekine” olarak ifade edilen husus, Bakara Suresi'nin okunmasıyla ilgili diğer bir hadiste “melekler” olarak ifade edilmiştir.(bk. Buharî, Fadailu’l-Kur’an, 15).
Hadisteki sekine konusunda değişik görüşler ileri sürülmüştür. Bunlardan tercih edilen görüş, İmam Nevevî’nin ifade ettiği gibi, "Kur’an okunurken, inen sekineden maksat, içinde rahmet, sukunet, vakar bulunan ve bir bulut görüntüsünü veren bir mahluktur ki, beraberinde melekler vardır."(bk. Nevevî, İbn Hacer, ilgili hadisin şerhi).
İlave bilgi için tıklayınız:
- Kur'an okuyanın yanına melekler gelir mi? Günah işlenen yerden melekler uzaklaşır mı?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Rivayetlerde geçen, nurdan bulutları, sekineyi ve amayı nasıl anlamalıyız?
- Aşir, sure veya bir ayet okunduktan sonra "el-Fatiha" denilmesi sünnet midir?
- Kur'an okuyanın yanına melekler gelir mi?
- Allah’ın isimlerinin bir enerjisi var mıdır?
- Melekler neden ibadet ederler?
- Melekler her zaman Allah'ı görüyorlar mı?
- Melekler Allah'ın kızları mıdır?
- Meleklerin de nefisleri var mıdır?
- MELEKLERE İMAN
- Meleklerin insana destek olması nasıl anlaşılmalıdır?