Meleklerin insana destek olması nasıl anlaşılmalıdır?
Değerli kardeşimiz,
Melekler, Allah Teâlâ’nın yarattığı varlıklar içinde görevleri yalnızca ibadet olan ve Allah Teâlâ’nın kendilerine verdiği görevleri yerine getiren, nurdan yaratılmış varlıklardır.
Yaratılış mahiyetleri gereği gözle görme imkanımızın olmadığı meleklerle ilgili bilgilerimiz, Kur’an-ı Kerim ve Hz. Peygamber (asm) Efendimiz tarafından bize verilen bilgilerle sınırlıdır. Aşağıdaki ayet-i kerimeler, meleklerin insanlara olan desteklerine dair bize önemli veriler sunmaktadır:
“…önünde ve arkasında Allah'ın emriyle onu koruyan takipçiler (melekler) vardır.” (Rad, 13/ 11)
“…Melekler de Rablerinin yüceliğini hamd ile dile getiriyorlar ve yerdekiler için istiğfar ederek onların bağışlanmasını diliyorlar. İyi bilin ki bağışlama ve merhameti sınırsız olan ancak Allah’tır.” (Şûrâ, 42/5)
“Meleklerden Arşı taşıyanlar ve onun etrafında bulunanlar, Rablerine hamd ederek tesbih ederler, ona inanırlar ve müminler için Allah’a şöyle dua ederler:
‘Ey Rabbimiz, rahmet ve ilminle her şeyi kuşattın. Tövbe edenleri ve yolunda gidenleri bağışla, onları cehennem azabından koru. Ey Rabbimiz, onları da onların babalarından, eşlerinden ve çocuklarından iyi olanları da vaat ettiğin Adn cennetlerine koy. Yegâne gâlip, hüküm ve hikmet sahibi sensin. Onları kötülüklerden koru. O gün kimi kötülüklerden korursan, ona rahmet etmişsindir. İşte büyük kurtuluş budur’.” (Mümin 40/7-9)
Abdullah b. Mes’ud’dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte ise Peygamber Efendimiz (asm) meleklerin insanlara olan desteğinden şu şekilde bahsetmiştir:
“Şeytanın ve meleğin insanın kalbine bıraktığı duygu / hisler vardır. Şeytan kalbe, kötülük ve hakkı yalanlama duygusu atar. Buna mukabil melek, insanı iyiliğe çağıran ve hakkı tasdik etmeye çağıran duygular bırakır. Kim kendisinde böyle iyiliğe çağıran bir his duyarsa bilsin ki o Allah’tandır ve bundan dolayı Allah Teâla’ya hamd etsin. Kim de kendisinde kötülüğe çağıran diğer duyguyu hissederse bilsin ki o şeytandandır ve böyle bir durumda hemen kovulmuş şeytanın şerrinden Allah Teâlâ’ya sığınsın!” buyurmuş, devamında şu ayeti okumuştur:
“Şeytan içinize yoksulluk korkusu düşürür ve çirkin şeyler yapmanızı emreder. Allah ise kendinden bir bağışlama ve lütuf sözü vermektedir. Allah her şeyi kuşatmakta ve her şeyi bilmektedir.” (Bakara 2/268; Hadis için bk. Tirmizi, Tefsir, 3; Nesâi, Tefsir, 46)
Meleklerin bunlara ilaveten savaşlarda Müslümanlara yardımı, manevi destekleri, düşmanları korku ve ümitsizliğe düşürmeleri gibi destekleri de bildirilmiştir. Kaldı ki meleklerin Allah’ın emrine amade olarak verilen görevleri eksiksiz yapmaları yönüyle konuya bakıldığında (bk. Tahrim 66/6) hafaza melekleri gibi özel olarak insanlarla görevli olanların dışında diğer meleklerin de Allah’ın izniyle insanlara her an yardım ve destekte bulunabilecekleri söylenebilir.
Dolayısıyla gözle görülmese, mahiyeti ve içeriği tam olarak bilinemese de meleklerle insanlar arasında bir bağın bulunduğu açıktır.
Meleklerin insana olan desteklerini şu başlıklar altında ifade etmemiz de mümkündür:
1. Allah Teala’ya dua edip insanların bağışlanması için istiğfarda bulunmak,
2. İnsanın kalbine iyiliği ilham etmek suretiyle insanın dünyada iyi davranışlar sergileyip doğru tercihler yapmasını istemek,
3. İnsanları, farkında olmadıkları birçok zarar ve tehlikeden Allah’ın izniyle korumak,
4. Allah’ın izni, iradesi ve emri doğrultusunda mutlak olarak yardımda bulunmak.
Meleklerin yardım ve desteklerine dair bilinmesi gereken en önemli husus ise, yardımın esasında Allah katından olduğu ve ne meleklerin ne de başka diğer varlıkların Allah’ın izni olmadan hiçbir yardımda bulunamayacakları gerçeğidir. Konuya dair şu ayetler bu hususu ortaya koymaktadır:
“O zaman sen, müminlere şöyle diyordun: İndirilen üç bin melekle Rabbinizin sizi takviye etmesi, sizin için yeterli değil midir? Evet, siz sabır gösterir ve Allah'tan sakınırsanız, onlar (düşmanlarınız) hemen şu anda üzerinize gelseler, Rabbiniz, nişanlı beş bin melekle sizi takviye eder. Allah, bunu size sırf bir müjde olsun ve kalpleriniz bu sayede rahatlasın diye yaptı. Zafer, yalnızca mutlak güç ve hikmet sahibi Allah katındandır.” (Âl-i İmrân 3/124-127)
“Göklerde nice melekler vardır ki onların şefaatleri; ancak Allah'ın izniyle, dilediği ve hoşnut olduğu kimselere yarar sağlar.” (Necm 53/26)
İlave bilgi için tıklayınız:
- Savaşçı melekler şimdi niye yok, Uhud savaşında neden yardım ...
- Bedir Savaşı'nda, Allah'ın yardımıyla melekler de savaşa katılarak ...
- Melekler niçin yaratılmıştır?
- Melekler, Allah'ın yardımcıları mı?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- MELEK; MELAİKE; MELEKLERE İMAN
- Bakara suresinin 97-98. ayetlerini açıklar mısınız. Yahudilerin Cebrail (as)'a düşman olmalarının sebebi nedir?
- MELEKLERE İMAN
- Meleklerin insanlarla ilgili olan görevleri nelerdir?
- Meleklerin tercih hakkı var mı?
- Kur'an'da geçen "melekler ve ruh" ifadesindeki "ruh" nedir ya da kimdir?
- Bakara suresi 30. ayette melekler Allah’a itiraz mı ediyor?
- Ben ölünce yanımdaki yazıcı melekler ne yapacak?
- Meleklerin Duası | Dua İklimi 25
- Kur'an okuyanın yanına melekler gelir mi?