“Bu eskilerin masallarıdır." diyenlerle, "Biz bunu önceki kitaplarda işitmedik." diyen kişiler arasında nasıl bir fark var?
Değerli kardeşimiz,
İnkârcılar farklı kesimlere mensup oldukları için, itirazlarını farklı şekilde seslendirmişlerdir.
Özellikle müşrikler, eski kitaplardan da mahrum olduklarından ve peygamberlik kurumuna inanmadıklarından, Kur’an hakkında “bu eskilerin masallarıdır" diyebilirler. Eski masallar sözüyle İran ve benzeri ülkelerin milletlerinden öğrendikleri bazı hikayeleri kastediyorlar.
Tarih boyunca insanların masallar ürettiği bir gerçektir. Kendileri de buna inanmıyorlardı, fakat başka bir çare bulamayınca bu benzetmeyi yapıyorlar ve bunu bir teselli olarak kullanıyorlardı.
“Biz bunu önceki kitaplarda işitmedik.” ifadesi, özellikle Ehl-i kitap veya Ehl-i kitap'tan bazı şeyler öğrenmiş müşriklerin kullandığı bir argümandır. Bununla, daha önce gelmiş ve insanlar tarafından kabul görmüş kitaplarda olmayan şeylerin bulunduğunu, bunun da -güya- Kur’an’ın semavî bir kitap olmadığına delil saydıklarını anlatmak istiyorlardı.
Halbuki bir yandan -Kur’an’da bulunan bazı ifadelerin benzerlik göstermesi veya açıkça Tevrat’tan aktarılması sebebiyle- bir taraftan “Kur’an eski kitapların kopyasıdır.” diyorlardı. Diğer yandan da “Eski kitaplara benzemiyor.” diye itiraz ediyorlardı. Bu çelişkili ifadeler onların çaresizliklerini gösteren tarihi bir belgedir.
Kur’an’da, bu çok farklı ve de çelişkili ifadelerine yer verilmek suretiyle, itirazcıların ne kadar zavallı bir duruma düştüklerine de işaret edilmiştir. Acizliklerinden, "eskilerin masalları" ya da "önceki kitaplarda işitmedik" şeklinde itirazlar ediyorlar...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kur'an'daki en kısa ayet ile en uzun ayet hangileridir?
- İçkili ortamlarda Kur'an okumanın bir sakıncası olur mu?
- Hz. İbrahim'in Kur'an'da babasına selam vermesi ile "Müslüman olmayana selam verilmez." kaidesi arasındaki tutarsızlığı nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Cumaya en son gelende hayır yoktur, şeklinde bir hadis var mıdır?
- Kur'an'da, yeryüzünde gezmek övülüyor mu yeriliyor mu?
- Hz. Musa Mısırlı birini öldürünce ceza almış mıdır?
- Namaza giderken koşmamamız gerektiğini bildiren hadis var fakat Cuma Suresi 9. ayette "koşarak gitme" ifadesini nasıl anlamak gerekir?
- "Her deveyi mutlaka bir dişi deve doğurmuştur." hadisine göre Hz. Salih'in devesini nasıl değerlendirebiliriz?
- Kur'an'da Yüce Allah'ın yemin ettiği şeyler üzerine yemin edilebilir mi?
- Kadın erkek karışık, plaj gibi yerlerde cankurtaran olmak caiz midir?