Köpeğe su veren kadının cennete, kediyi aç ve susuz bırakan kadının da cehenneme gitmesi ilgili hadisi açıklar mısınız?
- Bu kadınlar sadece bu amellerinden dolayı mı cennet veya cehenneme gitmişlerdir?
- Bazı kitaplarda, kuyuya su içmek için inen kötü bir kadının susuz bir köpeğe su vermesi dolayısıyla Allah'ın affına nail olduğu ve Cennetlik olarak sayıldığını anlatan bir hadis anlatılıyor.
1) Bu sahih bir hadis midir?
2) Allah'ın affediciliğinden, rahmetinden şüphemiz yok, ancak bu kadın yalnızca bu iyiliğinden dolayı mı affedildi yoksa yaptığı başka ibadetleri sonucunda yaptığı en son iyilik bu muydu?
Değerli kardeşimiz,
1. (1987)- Hz. Ebû Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtü vesselâm) buyurdular ki:
"Bir adam yolda, yürürken susadı ve susuzluğu arttı. Derken bir kuyuya rastladı. İçine inip susuzluğunu giderdi. Çıkınca susuzluktan soluyup toprağı yemekte olan bir köpek gördü. Adam kendi kendine: 'Bu köpük de benim gibi susamış.' deyip tekrar kuyuya inip, mestini su ile doldurup ağzıyla tutarak dışarı çıktı ve köpeği suladı. Allah onun bu davranışından memnun kaldı ve günahlarını affetti."
Resûlullah'ın yanındakilerden bazıları:
"Ey Allah'ın Resûlü! Yani bize hayvanlar (a yaptığımız iyilikler) için de ücret mi var?" dediler. Aleyhissalâtu vesselâm:
"Evet! Her 'yaş ciğer' (sahibi) için bir ücret vardır." buyurdu." [Buhârî, Şirb 9, Vudû 33, Mezâlim 23, Edeb 27; Müslim, Selâm 153, (2244); Muvatta, Sıfatu'n Nebi 23, (2, 929-930); Ebû Dâvud, Cihâd 47, (2550)]
2. Bir diğer rivâyette şöyle denmiştir:
"Fâhişe bir kadın, sıcak bir günde, bir kuyunun etrafında dönen bir köpek gördü, susuzluktan dilini çıkarmış soluyordu. Kadıncağız mestini çıkararak (onunla su çekip köpeği suladı). Bu sebeple kadın mağfiret olundu." [Müslim, Tövbe 155, (2245)]
3. İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtü vesselâm) buyurdular ki:
"Bir kadın, eve hapsettiği bir kedi yüzünden cehenneme gitti. Kediyi hapsederek yiyecek vermemiş, yeryüzünün haşerâtından yemeye de salmamıştı." [Buhârî, Bed'ü'l-Halk 17, Şirb 9, Enbiya 50; Müslim, Birr 151, (2242)]
AÇIKLAMA:
Yukarıdaki hadislerde Peygamberimiz (asm) bir kadının bir köpeğe su vermesinden dolayı aldığı mükafat ile bir kadının kediye verdiği zarardan dolayı aldığı cezayı ifade etmektedir. Bu da gösteriyor ki küçük gördüğümüz bir amel dahi insanın kurtuluşuna vesile olabilir.
Hiçbir günahı küçük görmemek gerekir. Bir günah da insanın cehenneme gitmesine sebep olabilir. Bu da bizlere gösteriyor ki hiçbir amelimizi hafife almamalıyız. Ancak her köpeğe su verenin cennete gidecek veya her kediyi öldüren cehenneme gidecektir, gibi bir kayıt yoktur.
Allah insanın tüm amellerini birlikte değerlendirecektir. Belki köpeğe su veren kadın bu ameliyle sevapları günahlarından ziyade olmuştur. Diğer kadının da bu seyyiatıyla günahları sevaplarını geçtiği için cehenneme gitmiş olabilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hayvanlara iyilik yapmanın sevabı var mıdır?
- Hadiste bahsi geçen fahişe bir kadının köpeğe su vererek affedilişi meselesinde, kadın yalnızca bu davranışından dolayı mı affedilmiştir?
- Hangi ameller ve iyilikler kişinin af olmasına neden olur; hadislerde geçen örnekler var mıdır?
- Hadislerde geçen "Tüm köpeklerin öldürülmesi" olayını anlamakta zorlanıyorum. Karıncayı bile incitmeyen Peygamber Efendimiz böyle bir emri nasıl verir?
- Günahı çok olan su dağıtsın, sözü hadis mi?
- Bir köpeğe su verdiği için kurtulan günahkar kadın inançlı mıydı?
- Neml suresi 21. ayete göre hayvanlara ölüm cezası verilebilir mi?
- Alevilikte tavşan etinin yenmemesinin sebebi nedir?
- Medine'de köpeklerin öldürülmesi ile ilgili hadisi açıklar mısınız?
- Hz. Muhammed (asm)'ın alemlere rahmet oluşu ne demektir?