Hadiste bahsi geçen fahişe bir kadının köpeğe su vererek affedilişi meselesinde, kadın yalnızca bu davranışından dolayı mı affedilmiştir?
Soru Detayı
Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor: "Fâhişe bir kadın, sıcak bir günde, bir kuyunun etrafında dönen bir köpek gördü, susuzluktan dilini çıkarmış soluyordu. Kadıncağız mestini çıkararak (onunla su çekip köpeği suladı). Bu sebeple kadın mağfiret olundu." [Müslim, Tevbe 155, (2245)]. Bu hadis-i şerifte anlatılan hadise için bir insanın, "Bu kadının cennete gitmesi için yapmış olduğu bu iyilik tek başına yeterli olmaz. Bu kadının mutlaka daha önceden yaptığı başka iyilikler vardır." şeklinde bir açıklama yapması ne derece doğru olur? Cevap
Değerli kardeşimiz,
Bahsettiğiniz bu açıklamaya kesinlikle doğrudur denilmez. Kadının önceden yapmış olduğu iyilikler de olabilir; ancak önceden iyilikleri olmasaydı köpeğe su verme davranışından dolayı bağışlanmazdı da denilmez. Bu da yanlış olur.
Kadının önceden hiç bir iyiliği olmasa da bu davranışından dolayı Allah'ın rızasına nail olabilir. Ancak şurası da var ki, kadın o günden sonra fahişeliği bırakmış, iyi bir insan olmuştur. Allah'ın razı olacağı şekilde yaşamıştır. "Köpeğe su verdikten sonra da fahişelik yapmaya devam etmiş, yine de günahları affedilmiş" tarzında düşünmemek gerekir. Kadının o davranışı bir başlangıç olmuştur...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
Yazar:
Kategori:
Yorum yapmak için giriş yapın
veya kayıt
olun
BENZER SORULAR
- Köpeğe su veren kadının cennete, kediyi aç ve susuz bırakan kadının da cehenneme gitmesi ilgili hadisi açıklar mısınız?
- Hayvanlara iyilik yapmanın sevabı var mıdır?
- Hangi ameller ve iyilikler kişinin af olmasına neden olur; hadislerde geçen örnekler var mıdır?
- Hadislerde geçen "Tüm köpeklerin öldürülmesi" olayını anlamakta zorlanıyorum. Karıncayı bile incitmeyen Peygamber Efendimiz böyle bir emri nasıl verir?
- Flört eden kişilerle nikah caiz mi?
- Bir köpeğe su verdiği için kurtulan günahkar kadın inançlı mıydı?
- Gazinin hanımına zina dışında her şeyi yapan, nasıl affedilir?
- Ahirette sevab-günah dengesine göre insanın, cennete mi, cehenneme mi gideceği nasıl belirlenir? Yani günahımız çoksa cehennem sevabımız çoksa cennete mi gidiliyor, yoksa herkes günahlarının cezasını çektikten sonra mı cennete giriyor?
- Bir insan, nasıl kâmil mümin olur?
- Yeni doğan çocuk için mevlid okutmak bid'at mıdır?